Незважаючи на чітке зменшення дитячого травматизму цього року на автодорогах Вінницької області (на 33% зменшилась кількість ДТП за участі дітей, на 40% менше загиблих та на 35% менше травмованих) все ж таки сталось 46 дорожньо-транспортних пригод, в яких 6 дітей загинули та 64 отримали травми. За висновками розслідування кримінальних справ кожна третя ДТП відбулася за вини неповнолітніх пішоходів. Але винних у цьому Державтоінспекція Вінниччини вважає дорослих, які вчасно не застерегли та не навчили дітей правильної поведінки на дорогах.

Тому, перед початком осінніх канікул до школярів завітали закріплені за навчальними закладами співробітники ДАІ. Попереду у дітей тижневий відпочинок, який дасть їм можливість гратися на вулицях, кататися на велосипедах та роликах. Тож, державтоінспектори спільно з органами освіти в усіх загальноосвітніх навчально-виховних закладах області організували та провели «Єдині уроки з безпеки дорожнього руху», охопивши при цьому максимальну кількість дітей та підлітків.

- На превеликий жаль, розповідає начальник УДАІ УМВС України у Вінницькій області полковник міліції Павло Солоненко, - у цьому році шестеро дітей загинули у дорожньо-транспортних автопригодах. Кожен з цих випадків обговорювався співробітниками ДАІ з учнями шкіл під час Єдиних уроків. Усі діти добре знають Правила дорожнього руху і правильно дають відповіді на запитання. Проте прикрі випадки їх травматизму все ж трапляються. Головними причинами цьому є виховний процес. А навички правил безпеки та поведінки на дорозі потрібно вже прищеплювати щойно дитина починає ходити. Пасивний негативний приклад сторонніх теж провокує дітей на неправильні дії. Адже якщо комусь можна, то чому мені ні - так думають діти. Але їх життя і здоров’я залежить від дотримання елементарних норм безпеки.

Також начальник управління ДАІ порадив усім батькам подбати про безпеку дітей, пришивши на їхню одежу світлообертаючі елементи, які зроблять юних пішоходів видимими для транспорту у вечірній час.

Також з метою запобігання дитячого дорожньо-транспортного травматизму співробітники служби профілактичної роботи відвідали напередодні шкільних канікул обласну дитячу лікарню, де зустрілися з дітьми, які знаходяться там на лікуванні. Державтоінспектори провели з ними «урок безпеки» та подарували для вивчення «Азбуки дорожнього руху».

За словами лікарів, найпоширенішим видом травм, які отримують діти під час ДТП, є черепно-мозкові, їх лікування зазвичай довготривале.

Щиро сподіваємось, що подібний профілактичний підхід допоможе знизити рівень дитячого травматизму. Саме про це спільно дбають лікарі та Державтоінспекція. Але не завжди співпадають можливості дітей, у яких є батьки, і тих, яких ще називають державними. До одного з таких дитячих закладів «Гніздечко» завітали співробітники ДАІ, щоб вони не відчували сирітства, байдужості і непотрібності. Для цих дітей чоловіки у пагонах є добрі друзі, які відвідують їх не лише у святкові дні, привозячи іграшки та солодощі. Вони допомагають їм у багатьох справах благоустрою та вирішенням нагальних питань сьогодення. Безперечно, одним з них є безпека маленьких сиріт на дорогах. Адже їм про неї, окрім виховательки та доброго «дяді міліціонера», немає кому розповісти.

А ще для кращого закріплення інформації на найбільших перехрестях міста розпочав роботу профілактичний автобус, з якого гучномовцем доводиться пішоходам оперативна ситуація на автошляхах та звернення із застереженням від Державтоінспекції. Попереду у правоохоронців Вінниччини безліч планів, спрямованих на попередження дитячого травматизму на дорозі, але лише спільними зусиллями батьків, вчителів та усією громадськістю можливо зберегти найцінніше - життя наших дітей, те, для чого ми живемо.

Служба профілактичної роботи УДАІ УМВС України у Вінницькій області


Переглядів: 3158
Поширень: 0