Кожного дня на землі чиєсь життя народжується, а чиєсь – згасає. І так вже є, що кожного дня на цей світ народжуються діти, які потребують особливої турботи. У Вінницькій області за даними статистики проживає близько 6 тисяч дітей, які в силу життєвих обставин зіткнулися з інвалідністю та потребують допомоги у проведенні реабілітаційних заходів та поверненні до активного суспільного життя. Забезпечення соціально-психологічної підтримки дітей та молоді з функціональними обмеженнями є на сьогодні одним із пріоритетних напрямків роботи ЦСССДМ області.

З метою підвищення професійної компетенції працівників мережі ЦСССДМ 16 листопада Вінницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено семінар з питань здійснення соціальної роботи з сім\'ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв\'язку з інвалідністю.

Захід проходив на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Участь у ньому взяли 37 спеціалістів районних, міських, сільських, селищних ЦСССДМ, закладів соціального обслуговування області.

Учасники семінару отримали необхідну інформацію щодо соціального захисту осіб з інвалідністю, поради та консультації фахівців. Зокрема, про те, які діють в області заклади для дітей та молоді з інвалідністю, що знаходяться в підпорядкуванні Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, та про соціальні виплати для людей з інвалідністю, умови забезпечення їх візками розповіла головний спеціаліст відділу соціального обслуговування населення та стаціонарних установ Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Л.Г.Тягун.

З діяльністю обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів ознайомив заступник начальника Фонду Ю.М.Черненко.

Про умови працевлаштування людей з інвалідністю доповіла заступник начальника відділу організації та сприяння працевлаштування обласного центру зайнятості А.В.Бартиш.

З особливостями фінансування підприємств та організацій громадських організацій інвалідів ознайомив учасників семінару секретар комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів у Вінницькій області В.Г.Голубенко.

Про порядок оформлення опіки або піклування як засіб забезпечення прав та інтересів повнолітньої людини з функціональними обмеженнями проінформувала правозахисник Вінницької обласної громадської організації «Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» К.В.Бевзюк.

Про умови вступу та навчання людей з інвалідністю у Вінницькому міжрегіональному центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» розповіла працівник центру К.В.Муляр.

Заступник директора Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» А.Й.Андрієвська та педагог соціальний обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» Н.О. Головко ознайомили присутніх із діяльністю закладів.

Керівником обласного ЦСССДМ О.Г.Слободяник здійснено аналіз діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань соціальної роботи з сім\'ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв\'язку з інвалідністю, та окреслено основні завдання подальшої роботи.

Також громадською організацією молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» з учасниками семінару було проведено тренінгове заняття «Уроки особливого етикету», під час якого вони отримали знання та вміння правильного спілкування та поведінки з людьми з проблемами слуху, зору, з гіперкінезом, з розладами нервової системи, з людьми, які мають ускладнення в мовленні, які пересуваються за допомогою інвалідного візка.

Учасники семінару отримали необхідні для роботи роздаткові матеріали та соціально-рекламну продукцію.

Станом на 01.11.2011 р. мережа центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді області складається з 1 обласного, 27 районних, 4 міських, 4 селищних, 12 сільських та 7 філій районних ЦСССДМ. Також функціонують 5 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями – Вінницький обласний «Обрій», районний (в с.Гнатків Томашпільського району), Вінницький міський «Гармонія», Барський міський «Еверест» та Гніванський міський «Джерело».

З діяльністю мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та закладів соціального обслуговування області можна ознайомитися на сайті Вінницького обласного ЦСССДМ http://www.vin-ocsssdm.com.ua


Переглядів: 5660
Поширень: 0