Наприкінці жовтня ООН заявила про те, що на світ з’явився семимільярдний житель Землі, хоча деякі вчені стверджують, що ця цифра зможе бути реальною лише через рік. За оцінкою демографів, за всю історію людства було народжено близько 108 млрд людей, і тільки 6,5% з них живуть у наш час. Змінюються епохи, і разом з ними змінюється релігійна карта світу. Що ми бачимо на ній сьогодні?

Згідно з останніми даними, зараз у світі проживає 2,1 млрд. християн, 1,3 млрд. мусульман, 900 млн. індуїстів, 394 млн. даосистів, 376 млн. буддистів і 1,1 млрд. атеїстів.

Третина жителів планети (31,43%) — християни. Більше половини з них належать до Католицької Церкви (1,15 млрд. людей).

У порівнянні з даними 2009 р. (1,166 млрд.) їхня кількість трохи зменшилася. Проте католицизм є основною релігією в багатьох європейських країнах (Франція, Італія, Іспанія, Португалія, Австрія, Бельгія, Литва, Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, Словенія, Хорватія, Ірландія, Мальта тощо).

Усього в 21 державі Європи католики становлять більшість населення, у Німеччині, Нідерландах і Швейцарії — половину. У західній півкулі католицизм розповсюджений у всій Південній і Центральній Америці, а також у Канаді та США. В Азії католики переважають на Філіппінах і в Східному Тиморі, велика кількість католиків у В’єтнамі, Південній Кореї та Китаї. На Близькому Сході багато католиків у Лівані (мароніти та ін.).

В Африці проживає, за різними оцінками, від 110 до 175 млн. католиків.

Православ’я сповідують близько 300 млн.осіб. У сучасному світі до країн з більшістю православного населення належать: Росія, Україна, Білорусь, Болгарія, Греція, Грузія, Кіпр, Македонія, Молдова, Румунія, Сербія, Чорногорія. Також Православ’я помітно присутнє у Боснії та Герцеговині, Фінляндії, Казахстані та на Алеутських островах американського штату Аляска. Крім того, його сповідують в Естонії, Латвії, Киргизії та Албанії. Наприкінці XX ст. однією із зон порівняно швидкого поширення Православ’я стають Африка на південь від Сахари, а також Південно-Східна Азія та Південна Корея. Водночас важливо відзначити, що Православ’я присутнє в більшості країн світу.

Приблизна кількість тих, хто сповідує протестантизм, — 720 млн. Цей напрямок є переважаючим віросповіданням у скандинавських країнах, США, Великобританії, Австралії, Новій Зеландії. У Німеччині, Нідерландах, Канаді, Швейцарії протестантизм є одним із двох переважаючих віросповідань (поряд з католицизмом).

Щодня у світі стає на 300 атеїстів менше, зате кількість християн щодня збільшується в середньому на 80 тисяч, причому кількість католиків щодня зростає на 31 тисячу. Це статистика зі щорічного звіту Міжнародного Бюлетеня місіонерських досліджень (International Bulletin of Missionary Research).

Як зазначають ЗМІ, українці стають однією з найбільш релігійних націй у Європі. Тепер у нашій країні вже 71,4% населення вважають себе віруючими, а значить ми за цим показником поступаємося лише католикам Польщі, Португалії, Словаччини, православним кіпріотам. Більше того — кількість віруючих постійно зростає: результати опитування Центру Разумкова свідчать, що за десять останніх років загальнонаціональна українська паства збільшилася на 13%.

Найбільш релігійним краєм держави залишається захід, де зосереджено 34,5% усіх православних парафій.


Переглядів: 9671
Поширень: 0