Кабінет міністрів України спільно зі Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України» домовилися про спільні дії, спрямовані на посилення соціального захисту ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. 23 листопада на засіданні Уряду було ухвалено рішення про підвищення з 1 січня 2012 року пенсійних виплат для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яке передбачає низку заходів щодо поліпшення соціального захисту цієї категорії громадян.

Середні пенсії інвалідів-ліквідаторів з 1 січня 2012 року зростуть із 1815 до 4129 грн. Збільшення відбудеться насамперед за рахунок осучаснення пенсій інвалідам-ліквідаторам на базі 2006 року та підвищення додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю. Також підвищення виплат буде стосуватися дітей, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи – з 2012 року вони будуть отримувати 994 гривні пенсії замість нинішніх 380 грн.

Передбачено і збільшення виплат для інвалідів з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи: планується встановити виплати на рівні діючих пенсій для інвалідів загального захворювання. Для першої групи це складе 1553 грн., ІІ групи –1294 грн., ІІІ групи – 1225 гривень.

Заплановано підвищення до 3750 гривень виплат для непрацездатних осіб, які втратили годувальника, та збільшення розміру додаткової пенсії для потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи на 20%. Додаткові видатки на підвищення чорнобильських виплат складуть 1,9 млрд. грн.


Переглядів: 4862
Поширень: 0