Якщо протягом 2006 року на обліку в міській службі зайнятості перебувало 16,6 тис., то у 2007 році - 15,0 тис. чол., тобто рух робочої сили через службу зайнятості зменшився.

Присутні також ознаки стабілізації міського ринку праці. За останні роки зменшилась загальна чисельність працівників, звільнених з галузей економіки у зв\'язку із скороченням чисельності, змін в організації виробництва та ін. Збільшилась кількість створених на підприємствах робочих місць, знизилась кількість претендентів з числа незайнятого населення на одну вакансію.

Протягом 2006 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовано 8,1 тис незайнятих громадян, у 2007 року - 7,9 тис. Рівень працевлаштування збільшився, порівняно з відповідним періодом минулого року, на 3,7% і становить 48,6% при середньообласному - 46,8%.

Тривала робота по розширенню обсягів створення роботодавцями додаткових робочих місць. За рахунок дотацій з Фонду загальнообов\'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у 2007 році працевлаштовано 720 чол. Питома вага неконкурентоспроможних на ринку праці безробітних у загальній кількості працевлаштованих на дотаційні робочі місця збільшилась порівняно з минулим роком майже у півтора рази - з 24 до 37%.

Серед підприємств, які ефективно використовують можливості створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних є ВАТ "Володарка", ВП "Трамвайно-тролейбусне управління", ВТПП фірма "Добробут", ВКП "Водоканал", ТОВ "Темп" тощо.

У 2007 році 544 безробітних виявили бажання започаткувати власний бізнес. Вони отримали одноразову допомогу по безробіттю.

Тетяна Ставицька говорить, що ринок праці в 2008 - 2009 роках буде формуватись в умовах стабілізації та подальшого розвитку економіки міста. Прогнозується приріст обсягів виробництва промислової продукції в порівняних цінах на 3%.
Планується розширити створення нових робочих місць в усіх сферах економічної діяльності міста, для чого необхідно:
- усебічно сприяти і підтримувати роботодавців, які створюють нові робочі місця і фізичних осіб, які забезпечують власну самозайнятість;
- контролювати якість існуючих і створюваних робочих місць, дбати про забезпечення роботодавцями сприятливих для населення умов праці та її оплати;
- сприяти реалізації інвестиційних проектів на території міста, що забезпечують створення нових робочих місць;
- забезпечити реалізацію комплексу заходів, спрямованих на легалізацію тіньової зайнятості населення.


Переглядів: 3230
Поширень: 0