У суботу, 10 грудня, в обласному музично-драматичному театрі ім. М.Садовського відбувся благодійний вечір «З любов’ю до Вас» на підтримку онкохворих дітей. Ініціатором концерту стала вінницький дизайнер і громадський діяч Ольга Родченко за підтримки губернатора Миколи Джиги, голови облради Сергія Татусяка, мера Вінниці Володимира Гройсмана, народного депутата України Григорія Калетника, з благословення та патронату митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона.

Загальна сума зібраних коштів, з касовим збором і пожертвами глядачів, склала 274 438 гривень. У нинішньому році результатом проведення благодійного вечора стали 77 тис. 545 гривень. Сюди увійшли понад 36 тис. гривень касового збору від проданих квитків, понад 30 тис. гривень пожертвувань учасників вечора і трохи більше 10 тисяч гривень від проведеного на заході аукціону. Всі гроші були публічно інкасовано співробітниками ПриватБанку на сцені театру і в понеділок перераховані на цільовий рахунок дитячої обласної лікарні для придбання препаратів хіміотерапії.

Ще перед початком вечора в ході благодійної акції було зібрано 147 тис. гривень. З них 67 тисяч на допомогу онкохворим дітям пожертвували керівники декількох підприємств міста, а 80 тис. гривень зібрали парафіяни православних храмів Вінницької єпархії УПЦ. Спільними зусиллями обласної адміністрації, обласної та міської рад зібрано 50 тисяч гривень.

- Ці 274 тисячі гривень дієво допоможуть в боротьбі за життя діток, які хворі на рак - препарати, які за ці гроші придбає лікарня, їх батьки купити не можуть, - каже Ольга Родченко. - Але це дуже маленька сума, в порівнянні з реальними потребами дитячого онковідділення нашої області.

На аукціоні благодійники купували картини, палантини, набори подушок, набір дзиг та повне зібрання творів Фредеріка Шопена, записаних на ком пакт-дисках, які подарував Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек. Останній придбали за 2 600 гривень, а найдорожчим лотом став декоративний янгол «Різдвяне сяйво» ручної роботи з остаточною ціною 2 700 гривень. З-поміж тих, хто забажав допомогти дітям, придбавши лоти аукціону стали директор радіокомпанії «Місто над Бугом» Ігор Голуб, директор «Діадеми» Олександр Дерун, народний депутат України Григорій Калетнік, депутат обласної Ради Наталія Гетце, губернатор Микола Джига. Картина з квітами Тетяни Фоміної «Сподівання» сподобалась головному лікарю обласної дитячої лікарні Тетяні Антонець. Полотно придбане за 1 600 гривень висітиме у лікарні.

- Мені дуже сподобалась картина «Сподівання», - говорить Тетяна Антонець. - Нехай діти на неї дивляться і сподіваються, що все буде добре. Думаю, ми зробимо окремий куточок для речей, які подарували сьогодні, або вони будуть знаходитись у дитячих палатах. Бо практично всі речі, придбані на аукціоні, повертають у лікарню – їх подарували дітям.

Кошти, виручені з благодійного вечору підуть на рахунок дитячого відділення з цільовим призначенням «для онкохворих дітей». Хоча сума зібрана чималенька, майже 300 тисяч, але й вартість одного лікування дитини, в залежності від складності захворювання коливається в межах від 5 до 50 тисяч гривень.

Онкогематологічне відділення дитячої обласної лікарні розраховане на 30 ліжок, які всі постійно зайняті маленькими пацієнтами. Якщо лікування розпочато вчасно, шанси на життя мають більше 70% дітей. Однак лікування тривале і дороге - більшості батьків воно не по кишені.

Приміром, вартість одного флакона препарату для дитини, хворої на гемофілію - 25 тисяч гривень. Одна хіміотерапія при лікуванні лімфобластної лейкемії у 9-10-річної дитини обходиться в межах 12-15 тисяч доларів. Це лише вартість препаратів без урахування супровідної терапії.

Держава лише частково виділяє кошти на закупівлю препаратів. При цьому кожен рік квота, що виділяється МОЗ на відділення, змінюється.

- Цього року виділили мільйон двісті гривень, іноді буває, що виділяють півтора мільйона, а буває і сімсот тисяч, - каже завідуюча онкогематологічним відділенням дитячої обласної лікарні Валентина Фурман. - При тому, що реальна потреба відділення - близько трьох мільйонів гривень на рік. В середньому, лише на хіміопрепарати у нас на рік йде близько півтора мільйона гривень.

Саме через нестачу державного фінансування лікування онкологічно хворих дітей безпосередньо залежить від допомоги благодійних організацій. Милосердні люди, небайдужі до чужої біди, організовують акції для збору коштів дитячому онкогематологічному відділенню - проводять концерти, волонтери по місту збирають гроші, добровольці здають кров дітям.

Програма вечора була побудована таким чином, щоб його учасники постійно пам\'ятали про привід, за яким вони зібралися: фотографії дітей, які вже померли від раку, звернення організаторів та патронату благодійного вечора, поезія Жанни Дмитренко і Тетяни Романової. Тетяна написала вірші від імені матері, яка боролася за життя своєї дитини і втратила її в страшній хворобі.

Проте прекрасна музика у виконанні камерного оркестру «Арката», Ірини Швець, Анастасії Дерун та Юрія Грицюка не тільки підкреслювала трагізм проблеми, а й вагомо нагадувала про життєствердну силу Любові.

Виступ народної артистки України Валентини Степової стало свого роду кульмінацією краси мистецтва і щедрою радість душі і серця. Чудовий голос і артистизм співачки наповнювали зал гармонією і любов\'ю.

- Я хочу щиро подякувати всім, хто придумав цю акцію, і дуже вірю, що вона буде тривати, - сказала на завершення свого виступу Валентина Степова. - Тільки дуже шкода, що діти хворіють. Краще б не було таких акцій, і діти наші були здорові.

У закінченні вечора стало відомо, що ініціатор і організатор благодійної акції «З любов\'ю - до вас» Ольга Родченко отримала одну з нагород П\'ятого національного конкурсу «Благодійник року» і запрошується до участі у другому національному конгресі «Благодійна України» в якості експерта. Нагороду Ользі вручать 15 грудня.

- Я дуже зворушена вашою допомогою, вашою участю і дуже чітко усвідомлюю те, що це не моя нагорода - це нагорода всім вам, - сказала Ольга Родченко присутніх. - Я дуже рада, що ми сьогодні зібралися. Величезне спасибі всім вам!

Довідка:

На диспансерному обліку у ВОДЛ перебуває 350 дітей з онкогематологічними патологіями. Щоб у повному обсязі пролікувати вказану кількість дітей, необхідно два мільйони гривень. З державного бюджету надійшло цього річ лиш 30% від потреби. 70% дітей, які лікуються у дитячій лікарні, за умови вчасного лікування, - видужують.

 


Переглядів: 5658
Поширень: 0