Уряд забезпечує підвищення добробуту найбільш вразливих категорій населення

Кабінет міністрів України розробив законопроект про загальнодержавну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. У ній закладені критерії зниження бідності в країні. Щоб країна відповідала цим критеріям, держбюджет формується з урахуванням відповідних пріоритетів.

«Основним завданням держбюджету на 2012 рік є підвищення розмірів державних соціальних стандартів і гарантій", - заявив перший прем\'єр-міністр Андрій Клюєв, виступаючи у Верховній Раді.

  • За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, в 2010 році рівень відносної бідності вперше опустився нижче позначки 25% і склав 24%. Кількість сімей, більше половини доходів яких йде тільки на харчування, в 2010 році зменшилася з 49% до 41% в порівнянні з попередніми роками. При цьому, підкреслюють вчені, падіння рівня бідності вперше за останні 10 років відбулося за рахунок того, що держава в роки кризи залишила всі державні гарантії на попередньому рівні.
  • Сьогодні перед урядом стоїть нелегке завдання - з одного боку гарантувати людям гідний рівень життя зараз, а з іншого - стимулювати розвиток економіки, для чого також потрібні значні ресурси. Кабінет міністрів проводить зважену збалансовану соціально-економічну політику. Йому вдається утримувати стабільний приріст виробництва і, разом з тим, виконувати соціальні зобов\'язання перед людьми. У майбутньому році суттєво зросте розмір соціальних стандартів, а також обсяг видатків на освіту, культуру, медицину.
  • У проекті держбюджету-2012 пропонується підвищити мінімальну заробітну плату до величини прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Таким чином, протягом року вона зросте на 14% - до 1098 грн на місяць. Ці темпи випереджають інфляцію і прогнозоване зростання ВВП, значить, добробут низькооплачуваних верств населення покращиться.
  • З метою подальшого підвищення рівня соціального захисту в 2012 році передбачено збільшення розміру мінімальної пенсії за віком на 10% - до 842 грн на місяць. При цьому пенсія інвалідів війни зросте на 20% - для цієї категорії пенсіонерів це найістотніше підвищення за останні роки. Заплановані заходи щодо поліпшення рівня соціального захисту та лікування інвалідів - ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Для них основний розмір пенсії підвищиться на 25%, такі ж темпи зростання збережуться в 2012-2015 рр..
  • Подолання бідності полягає в комплексі заходів, серед яких основну роль відіграють системні реформи цілих галузей, що призведе до зростання економіки, зростання зайнятості, зарплат, відрахувань до держбюджету. На час проведення перетворень влада знаходить резерви для підтримки громадян.

На час здійснення системних реформ уряд надійно захищає вразливі верстви населення від економічних потрясінь. Пенсіонери, «бюджетники» та інші категорії, які потребують державної підтримки, постійно оточені турботою влади.


Переглядів: 6957
Поширень: 0