Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 12 грудня відбулася прес-конференція заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення Анатолія Сопуна.

Як зазначив А.Сопун на сьогоднішній день в області мешкають 5174 учасники ліквідації аварії, з яких 1674 особи інваліди І категорії. Одним із головних напрямків турботи держави про «чорнобильців» є забезпечення максимально можливої соціальної захищеності потерпілого населення та його медичне забезпечення і оздоровлення. За словами А.Сопуна в області постійну допомогу постраждалим надають 24 медичних заклади. Спеціалізовані установи дають можливість забезпечити на належному рівні медичне обслуговування постраждалих громадян. В обласному центрі таким основним медичним закладом є і залишається обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення, який виконує функції лікувального, організаційно-методичного та наукового центру.

В поточному році завдяки кошторисним призначенням до відповідних програм Мінсоцполітики України визначено обсяг фінансування в сумі 35,1 млн.грн., що дозволило в основному забезпечити безперебійність подання встановлених пільг і компенсацій постраждалим громадянам. Разом з позитивними моментами в той же час існують певні проблемні питання, що потребують постійної уваги та зусиль для їх вирішення. В основному це стосується програм, що фінансуються з місцевих бюджетів. Серед таких програм – Пільги на медичне обслуговування постраждалих громадян, а саме амбулаторне забезпечення ліками через аптечну мережу. Річний обсяг фінансування за цим напрямком з року в рік коливається в межах від 3 до 3,3 млн.грн., яких недостатньо.

Також А.Сопун зауважив, що незважаючи на значне подорожчання путівок, у поточному році виконувалась програма оздоровлення постраждалих громадян в санаторно-оздоровчих закладах. Так, областю отримано від Мінсоцполітики 3607 путівок, з них 2437 – дитячих, 188 – матерям з дітьми, 982 – дорослих, які розподілені згідно графіків між районними управліннями праці та соціального захисту населення.

У повсякденній роботі головне управління плідно співпрацює із громадськими організаціями чорнобильців, а саме «Союзом Чорнобиль України», асоціацією «Жертви Чорнобиля» та рядом інших. Така співпраця дозволяє більш повно охопити весь спектр проблем, що хвилюють чорнобильську громадськість, та сприяє їх вирішенню.


Переглядів: 2356
Поширень: 0