Гуртківці Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді у неділю, п’ятого лютого, вийшли на кригу Південного Бугу - обкатати аеросанчата. Які ще у 1995 році сконструювали учні і разом із керівником гуртка конструювання аеросаней Івана Супруна.

Аеросанчата

Удруге у цьому році задоволення влаштували в обідню пору на річці між островом Фестивальним і Староміським мостом. Бажаючі і вихованці гуртка спочатку обкатували трасу, а згодом і самі катались з вітерцем.

- Ми щороку виходимо на Буг, щоб покататись, - ділиться організатор Іван Супрун. - Цим самим намагаємось підтримати і зберегти любов до авіації. Бо треба робити усе, щоб держава була авіаційною. За радянських часів трохи простіше підбирались деталі для конструкцій, бо заводи працювали. Проте зараз більше різноманітних матеріалів і інструментів. Двигун у аеросанях - комбінований, багато запчастин саморобноточених, частково їх брали від мотоциклетного мотора “ИЖ-Планета”, частково від тракторного двигуна. Конструкція — з алюмінієвих труб, а лижі — дерев’яні, водні.

Ці аеросанчата потужністю 17,5 кінських сил їздять на “вісьмидесятому” бензині. Якщо не дуже глибокий сніг, то на них легко стартує п’ять осіб, а якщо більший, як от був у неділю, то це впливає на швидкість руху.

Гурток відвідують учні віком від 12 до 21 року. Якщо до літа їм удасться сконструювати ще хоча б два аеромобілі, то Іван Супрун не виключає те, що у Вінниці відбудуться гонки-змагання.

Усіх бажаючих покататись керівник гуртка запрошує з таким же бензином на теж місце у найближчу неділю. А тих, хто хоче навчитись конструювати, чекають у Вінниці за адресою вулиця Шолом Алейхема, 9 (ВОЦТТУМ). Заняття розпочинаються щонеділі о 14:30 і щопонеділка о 15:30.


Переглядів: 8715
Поширень: 0