Одна на сімдесят мільйонів. У маленької Насті Коваль з Вінничини - рідкісна судинна вада. Через неї кров майже не надходить до лівої ніжки дівчинки. В усьому світі таких людей - лише півтисячі. В Україні хворобу не лікують. Але це успішно роблять в Німеччині. Медики кажуть: якщо операцію зробити вчасно, в майбутньому проблем із судинами дитина не матиме.

Їй ще немає півтора роки, та за своє маленьке життя Настя Коваль встигла побачити не один десяток лікарів. Ліва ніжка у дівчинки майже вся синього кольору і значно товстіша за праву - через набряк. Через вроджену судинну ваду кров погано надходить у кінцівку. Настя прагне ходити. Та через сильний біль навіть зіп\'ятися на ноги дівчинці важко.

Таких, як Настя, в усьому світі - сотня дітей і 400 дорослих. В Україні рідкісну хворобу не лікують. Вінницькі лікарі таких хворих навіть не бачили.

Оксана Моравська, заступник головного лікаря Вінницької дитячої обласної лікарні:

- Ми стикаємось з такою патологією на базі нашої лікарні вперше. З таким пацієнтом. Ми хотіли консультуватись в тих клініках, четвертого рівня акредитації, київських наших, які б змогли цій дитині допомогти. Але теж з їхнього боку ніяких пропозицій щодо оперативного втручання на базі їхніх клінік пацієнтці Коваль Насті не було.

Втомившись консультуватися у вітчизняних фахівців, рідні Настуні взялися шукати допомоги за кордоном. Ізраїльські медики не обнадіяли, розповідає мама дівчинки. Та з\'ясувалося, що таку хворобу успішно лікують в Німеччині. Спочатку дитині обіцяють за допомогою лазера видалити пляму, яка регулярно кровить, і зняти набряки на ніжці. Ціна питання - 42 тисячі євро. Це непідйомні гроші для родини.

Олена Коваль, мати Насті:

- Ми хапаємось за кожну соломинку, щоб врятувати донечку. Но сума така, що ми не в змозі її самі оплатити. Тому, звертаємось за допомогою до всіх. У нас сусіди, село, всі одне одного знають. Багато приносили. Школа допомагала. Підприємства деякі. Рідні, близькі.

Всім світом назбирали лише 10 тисяч євро. Рідні Настуні сподіваються на добрих людей, а ще - на Бога.

Марія Червоняк, бабуся Насті:

- Ми просимо всією сім\'єю, щоб Бог почув нашу молитву, всевишній. Кожен день, кожне свято. Ми молимося всі. І мама. І бабуся. Одна і друга. Усі хочемо цього.

В запасі у Насті - не так вже й багато часу. Нині такі судинні вади, як в дівчинки, успішно лікують лише до п\'яти років. Потім, кажуть фахівці, можуть виникнути серйозні ускладнення.

Реквізити для допомоги можна знайти тут.


Переглядів: 4164
Поширень: 0