а разом з ним ще шість обласних об\'єднань і головного гравця на ринку спирту - концерн „Укрспирт".

Невдовзі шукатиме нову роботу обласне „лікеро-горілчане начальство". З першого грудня ліквідовується концентр „Укрспирт", а разом з ним - сім обласних державних об\'єднань, в тому числі і Вінницьке - „Поділляспирт". Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів України після проведеного ГоловКРУ України та його регіональними управліннями, аудиту спиртової галузі.
На Вінниччині проведено державний фінансовий аудит Барського та Гайсинського спиртових заводів, а також ВОДО „Поділляспирт". З яких останній, за статутом має сприяти розвитку підприємств, що входять до його складу, підвищувати ефективність використання сировинних ресурсів, розвивати взаємовигідні зв\'язки з вітчизняними та зарубіжними підприємствами і організаціями, координувати роботу підприємств з питань виробництва спирту етилового та одночасно здійснювати контроль за їх діяльністю.

Не те, щоб „Поділляспирт" дуже допомагало в роботі заводам (хоча створене саме для цього), зате від "подарунків" там не відмовлялись. Наприклад, Мартинівський спиртзавод передав „Поділляспирт" в безоплатне користування ком\'ютерну техніку, меблі і ще деяке обладнання. Загальна сума - 75,6 тис. грн. А от Барський спирткомбінат та Тростянецький спиртзавод підсобили начальству машинами: „Волгою" та „Шкодою", за оренду яких об\'єднання заборгувало... 14,6 тис. гривень. Може дружня підтримка це й добре (навіть якщо вона з одного боку), але ж якщо Барський спирткомбінат і потрапив у шестірку Вінницьких заводів, які в 2007 році збільшили виробництво етилового спирту, то Мартинівський і Тростянецький спиртзаводи - були збитковими. До того ж Тростянецький спиртзавод уклав мирову угоду з кредиторами на відстрочення погашення боргу до 2012 року. При накопиченні боргів "Поділляспирт" також "не пасло задніх" і зуміло заборгувати підприємствам аж 2,3 млн.грн. та державі - 0,4 млн. грн., Але як з\'ясувалось, це не вплинуло на виплату премій працівникам (0,4 млн. грн.).

Лише один з подільських спиртзаводів (Немирівський) працює на повну потужність. Більшість інших намагаються просто не припиняти виробництво. Так Гайсинський завод в 2006 році працював лише три місяці. Бо ж головна проблема спиртовиків, як з\'ясувалось, не виробити продукцію - а її збути. Ліцензії на продаж спирту на внутрішній ринок України мають лише дві структури - КОДО „Київспирт" та Немирівський спиртовий завод. За допомогою у пошуку оптових покупців до немирівчан обласні колеги не звертались. А от „Київспирт" у 2006-2007 роках допоміг вінничанам продати в межах України спиртової продукції у кількості 2749 тис. дал. спирту етилового, за що нараховано комісійної винагороди 893,1 тис. грн., з яких сплачено - 725,8 тис.грн. В той же час, експортувати свою продукцію заводи мали можливість через трьох посередників ВОДО "Поділляспирт", концерн "Укрспирт" та КОДО "Київспирт", проте плату за послуги стягували лише останні. Поряд з цим, від продажу власної продукції на експорт через "горе-посередників", у підприємств зросла заборгованість по відшкодуванню ПДВ в чотири рази (з 3,2 млн.грн. до 12,5 млн.грн.).

З огляду на результати дослідження, КРУ у Вінницькій області з метою підвищення рівня ефективності управління суб\'єктами господарювання Вінницької області внесено пропозиції на рівні підприємств, концерну "Укрспирт" та Кабінету Міністрів України. Зокрема, стосовно ВОДО "Поділляспирт" пропонувалось, покращити роботу та вивести її на якісно вищий рівень, або ліквідувати структуру як таку.


Переглядів: 4760
Поширень: 0