Навчити дітей дотримуватись власної безпеки з перших самостійних кроків, щойно маля стає пішоходом, обов’язок перш за все батьків. Згодом, переступивши поріг навчального закладу, школярики ще не усвідомлюють та не розуміють важливості дотримання Правил безпеки на дорозі. На допомогу їм приходять працівники Державтоінспекції з цікавими повчальними лекціями та порадами. З собою вони завжди приносять цікаву тематичну літературу.

Ось і цього разу працівники ДАІ міста Вінниці завітали до учнів спеціальної загальної школи І-ІІ ступеня з дошкільним відділенням Вінницької міської ради, яка знаходиться за адресою вулиця Келецька, 107. Сто шістдесят дітей навчаються у цьому навчальному закладі, тож до усіх їх потрібно донести важливість дотримання ними вимог правил безпеки дорожнього руху.

Винних дітей в дорожньо-транспортних пригодах не буває. Так вважають працівники Державтоінспекції Вінниччини.

- Щойно закінчились зимові канікули у школярів, у перші ж навчальні дні другого півріччя співробітники завітали до дітей з дружнім візитом, - пояснює начальник служби профілактичної роботи УДАІ УМВС підполковник міліції Володимир Мотичко. - Двотижневий відпочинок справив на учнів неабиякі враження: новорічні і різдвяні свята розчинили їх увагу у казці та сніговій віхолі. Зосередити увагу на навчанні та власній безпеці тепер їм, звичайно важко. Тож, з початком навчальної чверті співробітники організації профілактичної роботи в усіх загальноосвітніх навчально-виховних закладах області організовують та проводять «Єдині уроки з безпеки дорожнього руху», охоплюючи якомога більшу кількість дітей та підлітків.

Минулого і цього року на автодорогах Вінницької області відмічається чітке зменшення дитячого дорожньо-транспортного травматизму. Це результат велетенської профілактичної роботи. Упродовж півтора місяців 2012 року сталось одна дорожньо-транспортна пригода, в якій постраждав 13-річний пасажир. Хлопчик з травмами госпіталізований. Разом з ним зазнала тілесних ушкоджень і його мати. Проте в таких ситуаціях діти мають знати безпечні місця в автомобілі і як правильно себе вести у разі ДТП.

- Кожен з випадків автопригод за участі неповнолітніх обговорюється з учнями шкіл під час зустрічі, - пояснив інспектор з профілактичної роботи ДАІ міста Вінниці Ростислав Гордієнко. - Усі діти добре знають Правила дорожнього руху і правильно дають відповіді на запитання. Головним напрямком цьому є виховний процес. Навички правил безпеки та поведінки на дорозі потрібно вже прищеплювати щойно дитина починає ходити. Пасивний негативний приклад сторонніх теж провокує дітей на неправильні дії. Адже якщо комусь можна, то чому мені ні - так думають діти. Але їх життя і здоров’я залежить від дотримання елементарних норм безпеки. Тому «мавпування» ризикованих прикладів, навіть якщо вони в даному випадку не призвели до трагедії, до добра не приведуть. Майже в кожному випадку дорожньо-транспортної пригоди за вини дитини жертви зазначають, що вони вчинили саме так, як дорослі, а то й батьки.

Саме тому до виховного процесу підростаючого покоління приєдналась Державтоінспекція, яка переконана - чужих дітей не буває. У свідомому суспільстві ростуть щасливі і здорові діти, а значить і міцнішає держава.

Попереду у правоохоронців Вінниччини безліч планів, спрямованих на попередження дитячого травматизму на дорозі, вивчається передовий досвід інших регіонів та зарубіжжя.

Служба профілактичної роботи УДАІ УМВС


Переглядів: 3726
Поширень: 0