Впровадження нової соціальної політики – дієвий крок до покращення життя людей - відзначив начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Вінницької облдержадміністрації Олег Новіцький, коментуючи оголошені Президентом України Віктором Януковичом соціальні ініціативи.

Серед пріоритетних напрямів, окреслених Главою держави, – підвищення виплат для вразливих категорій громадян, стовідсоткове забезпечення інвалідів протезами та візками, створення робочих місць тощо. У зв’язку з цим Олег Новіцький відзначив, що у контексті реалізації соціальних ініціатив, допомога держави незахищеним верствам населення має носити адресний характер, пільги повинні отримувати, у першу чергу, ті люди, які повністю залежать від підтримки держави, насамперед, це діти-інваліди, інваліди війни, пенсіонери.

У 2012 році понад 87,9 тисяч ветеранів війни відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» отримають одноразову допомогу до Дня Перемоги.

Минулого року на цю допомогу Вінницькій області з Державного бюджету було виділено 22,8 млн. гривень.

Сума разової грошової допомоги коливалась у розмірах від 100 грн. для учасників війни до 800-1000 грн. для інвалідів Великої Вітчизняної війни.

За ініціативою Президента України Віктора Януковича у 2012 році дана виплата буде вдвічі більшою, ніж в минулому році, а саме інвалідам війни І групи – до 2200 гривень, ІІ групи – до 1920 гривень, ІІІ групи – до 1720 гривень.

За словами Олега Новіцького в області на сьогодні проживають 2993 інваліди та інші категорії осіб, що потребують забезпечення протезно-ортопедичними виробами та 732 інваліди, яким потрібні крісла-коляски.

Відповідно до проголошених соціальних ініціатив передбачається безкоштовне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальною заявкою інваліда. Послуги з післягарантійного ремонту здійснюватиметься у вигляді грошової допомоги інвалідам шляхом безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали відповідні заявки.

Передбачено також виключення із сфери державного замовлення пункту про забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації. Дана норма врегульована законодавством, як право на отримання технічних та інших засобів реабілітації і дозволяє інвалідам самостійно обирати виробника та комплектацію технічного засобу реабілітації, а також пришвидшить процес забезпечення інвалідів цими засобами.

Раніше інвалід не мав права самостійно обрати собі візок та його виробника, оскільки їх закуповували відповідно до тендерних процедур. І не завжди в результаті тендеру людина отримувала візок, який їй підходить.

Розроблений Міністерством соціальної політики новий закон кардинально змінює цю ситуацію. Віднині інваліди будуть забезпечуватися засобами реабілітації за індивідуальною заявкою, а держава буде надавати грошову допомогу на придбання цих засобів, перераховуючи кошти підприємствам, які виконали заявки інвалідів.

У зв\'язку з цим та з метою визначення чіткого механізму забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів".

Прийняття цих нормативних актів дозволить зняти соціальну напругу серед незахищених верств населення та поліпшить ситуацію з адресністю надання окремим категоріям населення технічних та інших засобів реабілітації.

За словами Олега Новіцького з метою забезпечення послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя, Глава держави говорить про збільшення державної допомоги працездатним малозабезпеченим особам, які здійснюють догляд за психічно-хворими, до розміру мінімальної заробітної плати.

В органах соціального захисту населення на обліку перебуває 310 малозабезпечених осіб, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу і одержують з обласного бюджету грошову допомогу на догляд. На цю виплату у 2012 році заплановано використати 1,7 млн. грн.

Сьогодні суспільство відроджує довіру до влади, адже люди відчувають надійну соціальну підтримку з боку держави, зокрема, в питаннях усиновлення, опіки, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, - зазначив Олег Новіцький. За його словами, значно покращилась ситуація щодо розвитку сімейних форм виховання. На Вінниччині 150 батьків-вихователів виховують 412 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Їм щомісячно виплачується без затримок державна допомога. З початку року її сума склала 2,5 млн. грн.

На зазначенні виплати у 2012 році з Державного бюджету передбачено 14 млн. грн.

«Соціальні ініціативи Президента – це фактично орієнтир для подальшого руху країни», - підсумував начальник Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації.



Переглядів: 5314
Поширень: 0