Цієї весни комунальні служби міста і громадськість об’єднались в єдиному проекті «Зробимо Вінницю чистою». В його рамках у місті після зими наводять лад не лише спеціалізовані організації, а й громадськість, і не окремо один від одного, а об’єднавши зусилля.

У такий спосіб Вінниця приєдналась до загальнонаціонального проекту, який ініціювали громадські організації, «Зробимо Україну чистою».

Ідея проведення в Україні акції «Зробимо Україну чистою» прийшла з Естонії. Там у 2008 році досить успішно реалізувалась громадська ініціатива, яка полягала у тому, що люди самі виходять на весняний суботник та прибирають зелені зони й інші місця громадського користування. Таку ідею підтримало близько 50 тисяч естонців, які в рамках лише однієї акції прибрали більше 10 тисяч тон сміття. Згодом цю акцію було поширено як міжнародний громадський проект «Let\'s Do It!».

Наша країна приєдналась до цього волонтерського руху торік, об’єднавши 22 тисячі чоловік з 55 міст України, в т.ч. і Вінницю. Місцеві координатори акції не прогнозують, скільки людей вийде прибирати місто, але близько півтори тисячі вінницьких студентів за тиждень теплої погоди вже очистили більше двадцяти територій загального користування. Вони назбирали майже 3,5 тисячі 120-літрових пакетів сміття та 12 причепів гілля. «Студенти училищ і технікумів прибирали територію біля своїх закладів, або неподалік від них, – говорить начальник інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Вінниці Василь Гайовик. – Спочатку ми очікували, що на прибирання вийде трохи більше тисячі студентів, але в результаті до акції було залучено півтори тисячі».

В рамках акції «Зробимо Вінниці чистою» планується не лише прибирання, а й заходи, які спрямовані на зміну ставлення людей до оточуючого середовища та природи. Всі вони пройдуть у сквері ім. Козицького і розпочнуться 17 квітня із перфоменсу «Вибір за тобою».

Наступного дня (18 квітня) на цьому ж місці відбудуться «Вуличні ЕКО-дебати». А 19 квітня екологічна квест-гра «На природі разом» об’єднає вінничан, які люблять весело, цікаво і з користю проводити свій вільний час. Цього ж дня будуть проводитись майстер-класи, на яких можна буде навчитись майструвати потрібні речі із природних матеріалів та речей, які почасти люди викидають на смітник.

20 квітня відбудеться сам «День чистоти» – усі вінничани, які хочуть зробити свій внесок у наведення чистоти у місті, мають можливість реалізувати свої бажання і прийти цього дня у сквер ім. Козицького, звідки вони рушать до Центрального парку ім. Горького. «Ідея акції «Зробимо Вінницю чистою» - це не тільки прибирання. Це переосмислення свого відношення до екології та природи. Адже, якщо кожен із нас підніме папірець, прибере невеличку ділянку – наше місто стане іще чистішим, - говорить координатор проекту «Зробимо Україну чистою» у м. Вінниці Андрій Мельник . – Заходи в рамках цієї акції ми плануємо проводити чотири дні і розпочинатись будуть вони в один і той же час, о 15:00. Я запрошую усіх бажаючих прийти у сквер ім. Козицького і приєднатись до нас. Разом ми зробимо Вінницю чистою».

Комунальні служби міста підтримують ініціативу громадськості і допомагають організовувати акції, забезпечують транспортом для вивезення сміття та інвентарем. Директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Ігор Корольчук розповів, що комунальні служби ще з середини березня розпочали наводити порядок на тротуарах, дорогах попід бордюрами та в зелених зонах. В місцях загального користування спецорганізації прибирали сміття та гілля, яке накопичувалось протягом зими, обрізали дерева на 15-ти вулицях, фарбували турнікети, проводили інші планові роботи. «У квітні-травні ми плануємо завершити роботу по поточному ремонту і перейдемо до виконання капітальних робіт на зонах загального користування, - повідомив Ігор Корольчук».


Переглядів: 3256
Поширень: 0