Релігійні громади Вінниччини активно долучаються до вирішення актуальних проблем суспільства. Не стоїть осторонь проблем людей та суспільства і Українська православна церква. Вінницьке єпархіальне управління УПЦ щороку проводить заходи щодо соціального спрямування. Три роки поспіль, кожен рік в єпархії проходив під певним девізом. Рік дитини, рік сім’ї, рік молоді пройшли у попередні роки. 2012 рік митрополит Вінницький та Могилів-Подільський Симеон УПЦ проголосив Роком соціального служіння.

9 квітня 2012 року, за сприяння відділу у справах релігій облдержадміністрації, відбулася робоча зустріч Митрополита Симеона, керуючого Вінницьким єпархіальним управлінням УПЦ з начальником управління у справах сім’ї та молоді О. Стояловою та керівниками обласного та міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді О. Слободяник та С. Сулімовою, депутатом міської ради О. Шевенюк.

В ході зустрічі розглянулись питання співпраці УПЦ та державних соціальних установ, зокрема, обговорено та погоджено питання щодо участі релігійних організацій УПЦ Вінницького єпархіального управління у Всеукраїнському місячнику Червоного Хреста, який проводиться в Україні з 2 квітня по 2 травня цього року в рамках проголошення 2012 року Європейським роком «активного старіння та солідарності між поколіннями» та під гаслом - «Милосердя не має віку і статі. Приєднуйтесь до руху Червоного Хреста!».

Долучаються віруючі Вінницької єпархії Української православної церкви до поширення інформації про Всеукраїнську благодійну акцію «Серце до серця», метою якої є збір коштів для закупівлі інсулінових помп для дітей Вінницької області, хворих на цукровий діабет. Владика Симеон, розуміючи важливість питання, (завдяки помпі дитина може жити без обов’язкових щоденних 5-6 ін’єкцій інсуліну, оскільки пристрій автоматично визначає вміст цукру в крові та регулює введення інсуліну), висловив думку про залучення всієї церкви, а втому числі і православної молоді та духовенства до участі в акції;
Нині серед багатьох проблем нашого суспільства є сама гостра і сама болюча – це діти сироти, на маленькі плечі яких лягли не лише великі проблеми сім’ї, а і проблеми держави і нашої епохи.

Вінницька єпархія Української православної церкви, підтримала державні органи влади щодо розв’язання такої глибокої соціальної проблеми шляхом створення прийомних сімей або дитячих будинків сімейного типу. З цього питання Митрополит Симеон повідомив, що при Хрестовоздвиженському храмі м. Вінниці у цьому році планується відкриття православної школи-інтернату, де поміж міськими дітьми навчатимуться біля 50 дітей-сиріт та з кризових сімей. Присутніми обговорено питання щодо статусу дітей, які навчатимуться в даному закладі, та надання державного сприяння в організації його роботи.

Також владико Симеон пообіцяв здійснювати заходи щодо популяризації усиновлення дітей, створення прийомних сімей на кожній парафії Вінницької єпархії та через православні друковані видання.

Обговорено можливості використання баз дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, розташованих на території області, для літнього оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, якими опікується православна церква. Управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації надано перелік таборів, які працюватимуть влітку 2012 року та попередні дані щодо їх цінових пропозицій.

Сторони обмінялись контактними телефонами та запланували зустріч по мірі виникнення питань та пропозицій щодо даного напрямку діяльності церкви та держави.
Наступного тижня, на зборах благочинних Вінницького єпархіального управління УПЦ, порушені вище питання були донесенні на розсуд духовенства, розглянуто їх пропозиції та побажання щодо участі в заходах.



Переглядів: 4137
Поширень: 0