В програмі святкувань цьогорічного Дня Перемоги передбачені заходи для вінничан різного віку, мета яких через естафету поколінь допомогти усвідомити подвиг солдата та передати дух патріотизму і відданості своєму народові прийдешнім нащадкам визволителів.

9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні у світі. О 6 годині ранку про перемогу над гітлерівською Німеччиною сповістив по радіо диктор Юрій Левітан. Тому 9 травня вважається Днем Перемоги, хоча воєнні дії Другої світової війни тривали ще не один місяць. Статус державного свята День Перемоги отримав тільки в 1965 році. До цього 9 травня було звичайним робочим днем, який офіційно не відзначали.

У Європі, починаючи з 2005 року, - це День пам\'яті і примирення, в який вшановуються пам\'ять жертв Другої світової війни. Так цю пам\'ятну дату вирішила назвати Генеральна Асамблея ООН. ЇЇ резолюція пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, щороку відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам\'яті всіх жертв Другої світової війни.

У Вінниці, які і в усій країні в цілому, 9-го травня одночасно із вшануванням визволителів віддають данину пам\'яті усім, хто загинув у страшні воєнні роки. Саме тому невід\'ємною частиною святкових заходів є покладання квітів до меморіалів, які є у місті, та великий мітинг-реквієм біля головного пам\'ятного місця Вінниці - Меморіалу Слави, що у сквері ім. Козицького. Для ветеранів це хвилини суперечливих, але піднесених почуттів, а для інших поколінь, це нагадування про подвиг визволителів та усвідомлення того, що цивілізований світ повинен конфлікти вирішувати в інший спосіб, не допускаючи кровопролиття.

Цьогоріч після покладання квітів усі присутні на мітингу святковою колоною рушать до Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького. Участь у святковій ході візьмуть ветерани, керівництво області та міста, військові оркестри, а також багато військової техніки. Біля школи №2 учасників ходи зустріне виставка «Земний уклін Вам, переможці», яка «проведе» їх до Літнього театру, де на них чекатиме святковий концерт пісень перемоги. А техніка поїде до центрального входу у центральний парк і «вишикується» біля арки. Там можна буде ближче роздивитись техніку та ретро-автомобілі.

Цього дня музику буде чутно і на майдані Водограю. Тут виступатимуть вихованці Центру розвитку дітей та юнацтва «Дивосвіт», а потім лунатиме «Ретро-вальс» для ветеранів.

В ККЗ «Райдуга» цього дня відбудеться фестиваль хорової музики «Кришталева нота». Неподалік від цього осередку творчості розгорнеться спортивний майданчик, де молодь буде змагатись у турнірі з пейнт-болу. Спортивне свято продовжиться і 10 травня - на стадіоні парку культури та відпочинку, де відбудеться легкоатлетична естафета серед фізкультурно-спортивних колективів навчальних закладів міста.

Цього ж дня, 9 травня, у Вінниці відбудеться фінальний концерт фестивалю «Барвінкове кружало». Його учасники вже традиційно візьмуть участь у мітингу-реквіємі та святковій ході. «Цей фестиваль полюбився вінничанам та всім його учасникам. В цьому році на цей фестиваль приїжджає 8 колективів з різних країн світу (Китай, Ізраїль, Індія та інші), і всі вони візьмуть участь у наших заходах. А на заключний концерт усіх колективів будуть запрошені ветерани», - розповідає заступник міського голови Валентина Балицька.

В мікрорайоні «Вишенька» 9 травня свято Великої Перемоги організують вихованці Палацу дітей та юнацтва. Біля літака по вул. Космонавтів вони будуть виступати із концертною програмою, яка присвячена Дню Перемоги.

«Закінчиться свято у сквері ім. Козицького. На Меморіалі Слави буде викладено за допомогою свічок слово «Дякуємо!» - це означає, що ми, нащадки визволителів, дякуємо за перемогу, дякуємо за весну визволення і дякуємо за нашу свободу та незалежність, - говорить Валентина Балицька. - У цьому заході братиме участь молодь з різних вузів. Але ми запрошуємо приєднатись до цієї акції усіх бажаючих». Завершаться святкування Дня Перемоги салютом з Бригантини.



Переглядів: 6670
Поширень: 0