Полтавські правоохоронці викрили зловмисників, які спокушали молодь «законним і високооплачуваним» заробітком, а потім перетворювали на безправних рабів.

- У Вінницьку область їх вивозили збирати полуницю, у Одеську - обрізати виноград. - розказав по телефону журналісту "Міста" керівник відділу зв\'язків із громадськістю Полтавського УМВС Юрій Сулаїв.

Але на яких саме вінницьких полях працювали раби повідомити відмовився.

- В інтересах слідства цю інформацію поки не розголошуємо. Як і те, хто саме замовляв у "работоргівців" дармову робочу силу. - сказав Юрій Сулаїв.

Більше відомо про організаторів злочинного бізнесу. Це - двоє полтавчан, один із яких громадянин сусідньої держави. Протягом минулого року чоловіки їздили селами, агітували соціально незахищену молодь поїхати на заробітки. Потенційним трудівникам пояснювали, що робота цілком законна. Мовляв, працюватимете на великих фермерських полях, умови комфортні, харчують смачно, оплата висока - 2-5 тис. грн.

Звичайно, молодих сільських хлопців і дівчат, віком від 17 до 23 років, такі перспективи спокушали.
- Після усної домовленості молодь по дві-три людини на легковому автомобілі вивозили до Вінницької та Одеської областей. - розказав в.о.начальника відділу боротьби зі злочинами, пов\'язаними з торгівлею людьми та кіберзлочинністю Валентин Кириченко. - Кінцевий пункт призначення не повідомляли, а по приїзду на місце забирали документи і мобільні телефони. Заробітчани не могли зв\'язатися з рідними і повідомити про обман. Таким чином молодь перетворювали на рабів.

- Обіцяні «комфортні умови» виявлялися брудними бараками без всяких зручностей, «повноцінне харчування» - неїстівною баландою, а «високий заробіток» - декількома сотнями гривень за весь час експлуатації. - повідомляють полтавські правоохоронці.

Таким чином кількатижневі роботи перетворювалися в рабство, що іноді тривало до року.
- Умови проживання були жахливі: двадцять людей милися в одному тазу, тільки через два місяці зробили літній душ. - розказав правоохоронцям один із робітників.

Йому і ще восьми постраждалим, серед яких двоє неповнолітніх, пощастило. Їх із рабства визволила міліція. Їхні кривдники затримані. - За фактом торгівлі людьми порушено кримінальну справу. - повідомив Юрій Сулаїв.


Переглядів: 3221
Поширень: 0