Телетюнерів для цифрового телебачення у вінницьких магазинах немає, а в інтернеті - по 600 грн.

Звичний сьогодні ефірний телесигнал буде повністю відключений менш ніж за три роки - у 2015-му. Ті з вінничан, хто дивиться нині телевізор за допомогою звичайної антени, будуть позбавлені такої можливості.

Щоб приймати сигнали на ефірну антену, зважаючи на низку технічних нюансів, цифровий сигнал потрібно правильно «перевести» на мову стандартного телевізора. Робиться це за допомогою спеціальних цифрових декодерів - телетюнерів.

Дивись у напрямку "цифри"

Телекомпанії, які виграли конкурс на ефірне цифрове мовлення, уже транслюють свої передачі в двох форматах - аналоговому і цифровому.

- Мережа цифрового наземного ефірного телебачення працює в області на повну потужність з грудня минулого року. - нагадує представник Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик. - На території області розміщено чотири мультифлекси (передавальні станції - авт.) у п\'яти точках.

За даними представника Нацради, на території Вінниччини 24 телеканали вже транслюються в цифровому форматі.

- Загалом в цифрі можна буде дивитись 31 канал, ще один проходить етап конкурсного відбору. - говорить Вадим Мазурик. - Це національні канали - Інтер, ТРК Україна, 1+1, УТ1, ICTV, Ентер-фільм, Тоніс, СТБ, ТЕТ, MTV Україна, Новий канал, М1, 5 канал, Ентер-мьюзік, Погода ТБ, Мега, та інші. А також регіональний ВДТ - телеканал Вінницької обласної державної телерадіокомпанії.
Отже маючи відповідне обладнання, у Вінниці вже можна дивитися ефірну цифру.
Інша справа, що сигнал стандарту DVB-T2 (MPEG-4), який поки транслюється відкрито, з часом закодують, і власникам "неправильних" приставок і телевізорів доведеться оновлювати і докуповувати техніку.

Прості шляхи - не для нас

Тут і починається найцікавіше. У 2008 році Україна прийняла рішення щодо технології розвитку цифрового телебачення - був обраний стандарт DVB-T. Відразу після цього виробники телевізорів спеціально під Україну стали оснащувати свої моделі вбудованим декодером саме цього стандарту. В результаті, практично кожен покупець нового телевізора автоматично ставав підготовленим для переходу на цифрове телебачення. Щоб приймати "цифру" йому достатньо було лише зробити невеликі налаштування у телевізорі.

Але, як відомо, Україна завжди намагалася уникати простих рішень. Здавалося б, що може бути простіше і правильніше для чиновника, ніж зробити все по закону? Тим не менш, навесні 2011 року Нацрада з питань телерадіомовлення самостійно змінила технологічні параметри майбутнього цифрового телебачення, замінивши встановлений Кабміном стандарт DVB-T на не сертифікований в Україні DVB-T2.

З огляду на те, що ці стандарти не сумісні один із іншим, всі без винятку декодери, які були вмонтовані в нові телевізори, виявилися не придатні.

Іншими словами, навіть якщо ви зовсім нещодавно купували новий сучасний телевізор, про який вам розказали, що він прийматиме цифрові канали, вам все одно доведеться купувати ще один, з новими параметрами, підстроєними під новий технічний стандарт DVB-T2.
- Це справді проблемний момент. - говорить Вадим Мазурик. - Буває, що люди купують новий телевізор і вже не хвилюються про "цифрові" перспективи. Але, якщо він працює за стандартом DVB-T, а не DVB-T2 - після 2015 року цих людей спіткає неприємне розчарування.
Або їм доведеться докуповувати новий телетюнер.

Дешеві шляхи - теж не наші

У Великобританії, де так само впроваджується мовлення в DVB-T2, ціни на телетюнери стартують з 99,99 фунтів. За нинішнім курсом, це майже 1300 грн.

Теоретично, закони ринку рано чи пізно зробили б свою справу, і вартість декодерів знизилась би до якихось реальних для нашої країни значень.

Але вільна конкуренція вочевидь не входила в плани українських чиновників.

Восени 2011 року Нацрада з питань телерадіомовлення ухвалила рішення про шифрування цифрового телесигналу. По суті це означає, що приймати його можна буде за допомогою тільки конкретного виду декодерів конкретного виробника. Це, в свою чергу, усуває з ринку якихось ще виробників крім тих, які обрані державою.

Зрозуміло, що в таких умовах про конкуренцію розмови бути не може - єдиний постачальник фактично стає монополістом ринку приймальних пристроїв, і він може одноосібно встановлювати ціни і диктувати інші умови.

- Часу залишилось не так багато і гловне зараз наситити ринок телетюнерами. - говорить Вадим Мазурик - Я вважаю, що ціна на них має бути в тих межах, які визначались у 2010-2011 році. Мова тоді йшла приблизно про 350 грн. Нині я, чесно кажучи, не бачив взагалі цих пристроїв у вінничцьких магазинах. А у інтернет-магазинах їх ціна - десь 600 грн. Залишається лише сподіватись, що надалі ситуація виправиться.

Закордонний досвід

Багато країн Євросоюзу вже повністю перейшли на цифрове мовлення, інші ж планують відмовитися від аналогового телебачення найближчим часом. Згідно з рекомендаціями Єврокомісії, цей процес повинен повністю завершитися до кінця 2012 року.
Відмова від аналогового мовлення не була легкою і відбувається в різних європейських країнах по-різному. Цей досвід, безсумнівно, буде цікавий для України, враховуючи її прагнення до «цифри».

Першими європейськими країнами, що затіяли перехід на цифрове телебачення, стали Великобританія - 1998 рік, Швеція - 1999 рік та Іспанія - 2000 рік.

А першою країною в світі, яка відмовилася від «аналога», став Люксембург 1 вересня 2006 року, це відбулося всього через п\'ять місяців після початку переходу на цифрове телебачення.

У 2001 році перехід на наземне цифрове телебачення почала Фінляндія. Успішно впровадивши сервіс, який представляє собою суміш безкоштовного і платного телебачення, країна відключила аналогові передавачі в вересні 2007 року. У Фінляндії держава дотаціями допомагала населенню з декодерами. Так само вчинили і у Франції.

У Німеччині, де частка ефірного телебачення була спочатку дуже низькою (не більше 10%), пішли шляхом максимального скорочення витрат, пов\'язаних з одночасною трансляцією цифрових і аналогових каналів. Процес впровадження цифрового телебачення почався в листопаді 2002 року зі столиці, а вже в серпні 2003 року в місті були відключені аналогові передавачі. Запуск "цифри" відбувався послідовно, регіон за регіоном, і в грудні 2008 року в країні був відключений останній аналоговий передавач.

За схожим сценарієм пройшов перехід на цифрове наземне телебачення і в Швейцарії, яка офіційно оголосила про початок «цифровізації» в 2001 році.

Франція офіційно почала перехід на цифрове ефірне мовлення в березні 2005 року. В якості формату передавання сигналу був обраний DVB-T. Пізня дата початку в порівнянні з іншими великими європейськими країнами дозволяла врахувати основні помилки і вибрати більш прийнятний для країни варіант. В результаті, для безкоштовних каналів був обраний формат MPEG-2, для платних - MPEG-4.

В інших країнах Європи процес переходу на цифрове телебачення почався пізніше. Найбільш «відстаючими» визнані Болгарія - там відключення аналогового мовлення заплановано на грудень 2012 року, і Польща - червень 2012 року.

Коментарі експертів:

Перший заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Каратаєва

Ми хочемо виявити всіх, хто має право на забезпечення телетюнерами на безоплатній основі. Адже станом на 17 квітня до нас надійшло лише 100 заяв від громадян, а усього по Вінницькій області очікується надходження близько 86 тисяч заяв.

Нагадаємо, рішенням Кабміну визначено категорії громадян, які безкоштовно можуть отримати телетюнери:

  • інваліди I та II групи (у тому числі інваліди війни цих груп), а також інваліди війни III групи;
  • особи, які виховують дитину-інваліда за умови, що дитина проживає разом з ними і не перебуває на повному державному утриманні;
  • особи із малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011 – 2012 рр.

До 1 липня  їм необхідно надіслати або подати особисто відповідну заяву на отримання телетюнера.
Звертатися потрібно в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.
До заяви необхідно додати такі документи:

  • інвалідам I та II групи - копію довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності;
  • інвалідам війни III групи - копію згаданої довідки і копію посвідчення інваліда війни;
  • особам, які виховують дитину – інваліда – копію медичного висновку про дитину – інваліда віком до 18 років і копію свідоцтва про народження дитини.

На підставі отриманих заяв уповноважений орган сформує списки громадян, які безкоштовно отримають телетюнери.

Безкоштовне надання телетюнерів буде відбуватися за правилом: один телетюнер – на одне житлове приміщення.

Управляючий партнер юридичної компанії "Jurimex" Юрій Крайняк

Питання державного субсидування покупок для населення декодерів цифрового ефірного телебачення періодично піднімаються практично в кожній європейській країні. Справа в тому, що таке субсидіювання з самого початку викликало ряд судових суперечок в Європі, результати яких зробили серйозний вплив на розвиток цифрового телебачення.

І одним із основних тут є розгляд щодо субсидування покупок декодерів в Італії, яке почалося ще в 2004 році, і останнє рішення по якому прийнято влітку 2011 року.

Нагадаємо, у 2004 році італійський уряд вирішив виділити субсидії на покупку населенням декодерів цифрового телебачення на загальну суму 110 мільйонів євро.

Виділенню грошей тільки для цифрового ефірного телебачення обурилися супутникові мовники. Їх претензії зрозуміти не складно: з якої такої радості держава за рахунок платників податків фінансує розвиток тільки ефірного телебачення? Чому аналогічним чином не фінансується, наприклад, супутникове телебачення?

28 липня 2011 року Європейський суд справедливості виніс остаточне рішення, в якому постановив, що надання державою допомоги споживачам тільки цифрового ефірного телебачення є порушенням правил конкуренції.

На думку суду, надання споживачам мультиплексів субсидій для придбання приставок призвело до економічних вигод компанії, що здійснює мовлення в цифрі, тому що воно дозволило зміцнити свої ринкові позиції на ринку в порівнянні з іншими конкурентами за рахунок держави.

У рішенні суду окремо сказано, що відбір, заснований на технологічних характеристиках на користь технологій цифрового ефірного мовлення, на відміну від супутникових технологій, призвів до спотворення конкуренції. Як наслідок, такий захід не може вважатися сумісним із функціонуванням вільного ринку та вільної конкуренції.

В результаті суд зобов\'язав приватні компанії повернути Італії витрачені на придбання декодерів гроші.
Чому через багато років, Україна так само вирішила ступити на ті ж граблі, і пішла свідомо протиправним шляхом, не відомо.



Переглядів: 9096
Поширень: 0