Упродовж минулого року працівники міської санітарно-епідеміологічної служби проводили перевірки водойм, які знаходяться на території міста. Чільне місце у забрудненні річок та ставків обласного центру займають і самі вінничани, які спрямовують до водойм побутові стоки та нехтують елементарними правилами прибирання після себе місця, де вони полюбляють рибалити, відпочивати із сім\'єю та друзями або ж просто загоряти влітку. Також забруднюють водні «артерії» міста і деякі підприємства, які економлять на встановленні якісних очисних споруд та несанкціоновано скидають відходи до водойм. Про результати моніторингу цієї ситуації доповів 26 травня на черговому засіданні виконавчого комітету головний державний санітарний лікар міста Олександр Сорочан.

На сьогоднішній день у Вінниці нараховується понад півсотні водойм (річок, струмків, озер та ставків), загальною площею 280 гектарів. Щороку за їх станом слідкують відповідні служби, перевіряють якість води на вміст мікроорганізмів, інфекцій, шкідливих речовин тощо. На підставі проведених досліджень формують план заходів щодо забезпечення охорони водойм, зокрема помпування оглядових колодязів зливової системи каналізування та труб, очистка дна річок тощо.

За словами головного державного санітарного міста Олександра Сорочана, аналіз результатів лабораторних досліджень засвідчив погіршення якості води відкритих водойм в межах міста за мікробіологічними показниками. «В минулому році 78,2% з досліджених проб не відповідали вимогам, які виявлялись за санітарно-показовими мікроорганізмами - говорить Олександр Сорочан. - За хімічними показниками виявлені відхилення по вмісту заліза, марганцю та азоту аміаку на рівні 17,1% досліджених проб, щоправда цей показник зменшився у порівнянні із показником 2008 року майже втричі».

Результати лабораторних досліджень якості води відкритих водойм в місцях водокористування та рекреаційних зонах засвідчують, що переважна більшість водойм забруднюється побутовими стічними водами. Для того, аби покращити стан навколишнього середовища та зменшити кількість стоків проводяться роботи щодо розвитку каналізаційної мережі. Відтак на баланс КП «Вінницяоблводоканал» передано новозбудовані об\'єкти каналізування мікрорайонів «П\'ятничани» та «Старого міста». Саме це підприємство щороку проводить перекладку ділянок каналізаційних мереж, які знаходяться в аварійному стані та загрожують забрудненням навколишнього середовища. Лише минулого року було здійснено перекладку більше одного кілометра мереж, які незадовільно забезпечували відведення стічних вод багатоквартирної забудови, шкіл, дитячих садків, лікарень, тощо.

Також проводились рейди на територіях приватної забудови, в тому числі і прилеглих до водойм спільно із представниками квартальних комітетів, інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста, органів держсанепіднагляду. За три місяці поточного року було складено 13 приписів щодо порушення правил благоустрою, в тому числі по забрудненню прибережних зон.

Річки та озера на території обласного центру забруднюються в тому числі і за рахунок стоків у відкриті водойми підприємств (деякі із них здійснюють неорганізовані скиди навіть попри розроблені проекти граничнодопустимих норм). В 2011 році встановили основне джерело забруднення річки Тяжилівки. Силами департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради були виконані роботи по помпуванню оглядових колодязів зливової системи каналізування на території колишьного ВО «Хімпром» та труби, через яку безпосередньо здійснювалось забруднення. Крім того, проведено очистку дна річки Тяжилівка.

Як повідомив перший заступник міського голови Володимир Кістіон, роботу в напрямку очищення струмків та річок слід продовжувати і надалі. «Проте, і вінничанам слід пам\'ятати про те, що не варто залишати бруд після себе у місцях відпочинку біля водойм та зливати у річки побутові стоки, - говорить Володимир Кістіон. - Слід також не забувати, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять».



Переглядів: 4137
Поширень: 0