27 травня, вінничани зможуть не лише стати свідками різноманітних розважальних та спортивних заходів, а й долучатися до них. Про п\'ять різноформатних заходів, присвячених протидії раку молочної залози, йшлося на прес-конференції, яка відбулась у мерії 22 травня.

За даними національного канцер реєстру нині рак молочної залози посідає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок. Щогодини від цієї недуги в Україні помирає одна жінка. Більше ніж чверть українок звертаються до фахівця вже на «запущеній» стадії, коли порушення в молочній залозі помітні навіть неозброєним оком, відтак втрачається досить багато часу та шансів для того, аби жінки змогли вилікуватися або ж прожити довгий час. Як вважають у Фонді імені Комен (Susan G.Komen for the Cure ®), у боротьбі з раком головним питанням є поінформованість жінок про те, що на ранніх стадіях виявлення хвороби є більше можливостей лікування, а відтак і більше шансів на одужання.

Минулого року у Вінниці вперше відбулась просвітницька акція «Рожева стрічка єднає небайдужих», яка спрямована на інформування громадськості щодо цього захворювання та дій, яких жінки повинні обов\'язково дотримуватися. Цьогоріч акція поєднала у себе п\'ять різноформатних заходів, які дозволять залучити більше глядачів та учасників, а отже і проінформувати більшу кількість представниць жіночої статі щодо першочергових кроків, які допоможуть запобігти захворюванню або ж завчасно його виявити.

Так, за інформацією голови комітету по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради Сергія Краєвського, цьогоріч в рамках акції відбудеться одразу два спортивних заходи:

  • 27 травня з 9:30 і до 12:30 на стадіоні біля загальноосвітньої школи №35 проходитиме футбольний матч на «Кубок небайдужих» серед молоді;
  •  15:00 стартує міський велопробіг «За життя»;

  - Ми запрошуємо долучитися до велопробігу усіх вінничан - незалежно від статі, віку та фізичної підготовки, оскільки здоровий спосіб життя один із факторів, які зменшують ризик розвитку онкологічних захворювань- говорить Сергій Краєвський..

За словами голови громадської організації «Інформаційно-просвітницький центр «Вісь» Світлани Дубини, цього дня буде проведено і низку інших заходів, як для малечі так і для дорослих:

  • з 15:00 до 17:00 у сквері Козицького проводитиметься конкурс дитячого малюнку на асфальті «Моя здорова і щаслива родина»,
  •  з 15 до 18 години на площі Театральній проходитиме музичний фестиваль «Рожева стрічка єднає небайдужих

Також цього дня вінничанкам роздаватимуть інформаційні буклети «Заради здоров\'я завтра - потурбуйся про себе сьогодні», в яких прописані дії, які представниць слабкої статі мають пам\'ятати. Зокрема, які обстеження потрібно проходити, з якою періодичністю тощо та декілька порад, як зменшити ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, буде розміщено інформацію для жінок, хворих цим недугом, та контактні номери телефонів, за якими вони зможуть звернутися за підтримкою та з питань реабілітації.



Переглядів: 3760
Поширень: 0