Професор Вінницького національного технічного університету Олександр Осадчук, завкафедрою радіотехніки, розробляє систему контролю для трансформатора Німеччини.

Як інформує сайт ВНТУ, науковець працює на німецьку компанію "Kоеnig Engineering" і співпрацює із кафедрою нанотехнологій і електроніки Technische Universitaet Hamburg-Harburg (TUHH).

Трансформатор - це своєрідний багатоканальний сенсорний пристрій для маслонаповнених енергетичних установок заввишки з двоповерховий удинок. Якщо трансформатор вийде з ладу - шоста частина Німеччини залишиться без електроенергії. Щоб контролювати його роботу треба вимірювати концентрацію газів, температуру, тиск і вологість масла. Адже трансформатор наповнює понад 2 тони масла, з якого при перенавантаженні виділяються різноманітні гази - водень, СО2, горючі гази: метан, ацетилен, ізобутан.

- Разом із професором Мюллером, який є завідувачем кафедри нанотехнологій і електроніки Technische Universitaet Hamburg-Harburg ми обговорили усі технічні проблеми, які нині виникли, і апробували експериментальний макет приладу, - пояснює Олександр Осадчук. - В німецькому університеті розробляють для таких приладів мембрани, через які гази із масла поступають у вимірювальну камеру.

Якщо Technische Universitaet Hamburg-Harburg і фірма "Kоеnig Engineering" отримають гранти Сьомої рамкової програми ЄС з підтримки дослідницької діяльності, науковий українсько-німецький тандем стане ще успішнішим і результативнішим, повідомляє сайт.

Довідка:

Олександр Осадчук - автор півтори сотні патентів України і Російської Федерації, 450-ти наукових праць. Він захистив докторську дисертацію за напрямком "радіовимірювальні прилади", розробивши елементи теорії побудови радіовимірювальних мікроелектронних перетворювачів. Чим довів можливість створення нового класу радіовимірювальних перетворювачів зі значним покращенням метрологічних і економічних показників. Створив новий клас радіовимірювальних мікроелектронних перетворювачів температури, тиску, оптичного випромінювання, магнітного поля, вологості, газу, які працюють у широкому діапазоні частот від 1 кГц до 10 Ггц.

Професори Володимир і Олександр Осадчуки, батько і син, - володарі золотої медалі "Nikola Tesla" міжнародної виставки винаходів "Genius", що відбулась у Бєлграді. Разом із колегами і студентами Ольгою Стовбчатій та Русланом Насадюком отримав Гран-Прі VІІ Міжнародного салону винаходів і нових технологій "Новий час", який проходив під егідою Міжнародної асоціації винахідницьких організацій (IFIA).



Переглядів: 3993
Поширень: 0