Легенда про діамантові танки поблизу ставки Гітлера "Вервольф" серед скарбошукачів побутує вже не перший рік. Але нещодавно дістала нових цікавих подробиць.

- Нарешті, ми вирахували орієнтовний квадрат, де можна знайти один з найбільших скарбів Третього Рейху. - розповідає редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб. - Це околиці села Гущинці, що у Вінницькій області.

За його словами, танки-сейфи загрузили чимось дуже цінним і втопили та закопали десь поблизу вінницької ставки Гітлера "Вервольф".

- Стрімко наступала Червона Армія, евакуювати скарби фашисти не встигли. - розказує Віктор Тригуб. - Навіть ставку Гітлера не підірвали, здали - лише після жорсткої контратаки відбили і висадили в повітря. Після того, зрозуміло, виникло чимало чуток. Ще й старі есесівці та їх діти, періодично виникають на Вінничині, намагаючись організувати якісь розкопки. Шукають... танки!
Зокрема, раніше кілька скарбошукачів проводили масштабні пошукові роботи у Бару. Навіть вирили тридцятиметровий котлован в одному з місць можливої схованки, але помилились.

"Після раптового прориву фронту, виникла загроза оточення, чого німці, після Сталінграду боялися панічно. Вони фізично не встигали вивезти з Вервольфу все, що треба. Навіть підірвати ставку Гітлера не встигли. Відійшли, підтягли підкріплення, через три дні ставку відбили, підірвали і відступили.

Якісь цінності, документи запакували у спеціальні мідні контейнери, загрузили у три легких танки з складу охорони ставки і закопали. Згідно схеми, є ще один важкий танк-сейф типу «Тигр», теж закопаний і два важких танки зіштовхнули у воду. Один у якійсь водоймі на глибині 3,5 метри, інший у річці Рів на десятиметровій глибині. Можливо, якісь закопані танки евакуювали. Возитися у березні 1944 року, в мороз, із затопленими машинами, поруч з лінією фронту, ніхто не став".

Віктор Тригуб наголошує, що шукати приховані німцями скарби під "Вервольфом" - марна справа.

- Треба рухатися на захід по Бугу. - каже дослідник. - Знайти у тих глухих місцях шість танків, їх розкопати, важко. Але, можливо. А от дістати і продати танки практично нереально. Моментально накриють. Відповідно, вилучать і скарби...



Переглядів: 11435
Поширень: 0