В Україні різко подорожчали послуги з оцінки майна при продажу. А експертна оцінка стала обов\'язковою для всіх угод - без неї неможливо продати ні квартиру, ні авто, ні цінні папери. Водночас вартість такої послуги виросла в шість-десять разів.

- Ранше ні місце розташування або кількість кімнат взагалі не впливало на вартість послуги, - запевняє член комітету Українського товариства оцінювачів з питань законодавства Тимур Аджиєв.

- Тепер за оцінку «гостинки» на Борщагівці просять 1,8 тис. грн, за елітні квартири в центрі Києва - близько 10 тис. грн, а оцінка домоволодіння під Борисполем коштує 20 тис. грн.

У регіонах ситуація аналогічна: приміром, у Вінниці за оцінку двокімнатної квартири в центрі власнику необхідно буде заплатити 3,5 тис. грн, а  дома - 14 тис. грн.

Оцінювачі кажуть - вся справа в новому законі, який дав право окремим компаніям диктувати свої умови та встановлювати ціни.

- Всі ці компанії зареєстровані в Києві, тобто приїзду експерта в регіони доведеться чекати кілька днів, - пояснює провідний акредитований експерт Американського товариства оцінювачів Людмила Симонова. - Уже зараз виник дефіцит «робочих рук». Адже при такому числі співробітників одна людина щодня має проводити по 15-20 оцінок. Крім того, «ексклюзивність» послуги дозволила дюжині фірм самовільно встановлювати ціни.

Нагадаємо, раніше оцінку вартості квартири або домоволодіння міг зробити будь-хто з дев\'яти тисяч сертифікованих українських оцінювачів. Але на початку 2012 року запроваджені законодавчі нововведення, за яким оцінку для цілей оподаткування можуть проводити тільки оцінювачі, які мають ліцензію на цей вид діяльності.

- За законом, експертам потрібно пройти навчання та отримати кваліфікаційне свідоцтво, яке видає Фонд держмайна, - пояснює заслужений економіст України Людмила Туровська. - На сьогоднішній день це зробили лише 40 чоловік, які працюють в 12 компаніях. Це не більше 1% від загальної кількості оцінювачів в Україні.

За словами аналітиків, така ситуація фактично заблокувала угоди купівлі-продажу нерухомості та земельних ділянок.

- Створення реєстру фахівців, які мають право оцінювати квартири і будинки для розрахунку суми податку, необхідно, - каже президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов. - Це вносить контроль на ринок оцінних послуг, адже завищення або заниження оцінки житла при його продажу - повсюдно. Однак умови членства в реєстрі привели фактично до приватизації цього ринку.


Переглядів: 4821
Поширень: 0