На початку 20-го століття саме у цій будівлі, яка в народі дістала назву «Біла зала», засідала міська дума. Відтак, цілком ймовірно, що у перспективі може бути відновлено історичне призначення цієї будівлі.

Протягом кількох років виконкомом міської ради проводились переговори із центральними органами влади щодо передачі Будинку міської думи до комунальної власності територіальної громади міста Вінниці. Минулого року у цьому питанні місто отримало підтримку Президента України Віктора Януковича під час його візиту до обласного центру. 17 травня поточного року Верховною Радою України були внесені зміни до Закону «Про порядок передачі будівель державної власності». На підставі цих змін міська рада планує звернутися до держави щодо безоплатної передачі у комунальну власність міста колишньої будівлі міської думи. Задля цього 6 липня депутати міськради і прийняли відповідне процедурне рішення.

Міський голова Володимир Гройсман по завершенню сесії повідомив журналістам, що цим рішенням місто прагне повернути початкове призначення будівлі по вулиці Соборній, 67. «У нас є два питання: перше – повернути будівлю до власності міста, як то було раніше, та відновити історичну справедливість. Після чого вже можна буде визначитись, які потрібно провести роботи та які на це потрібні кошти тощо, - говорить очільник Вінниці. - Ми маємо повне розуміння з боку обласної державної адміністрації, є відповідне доручення Президента, а зараз ми будемо звертатись до Уряду на виконання того закону, який був прийнятий, аби нам передали будинок міської думи».

Для довідки:

Будівля по Соборній, 67, є пам’яткою архітектури, це одне із «дітищ» відомого вінницького архітектора Григорія Артинова, який брав участь у будівництві 39 об’єктів міста. Ця будівля була збудована у 1911 році. Тогочасні мешканці міста її називали «Білою залою».



Переглядів: 7286
Поширень: 0