Громадянська мережа ОПОРА, яка вже традиційно проводить спостереження за перебігом вступу абітурієнтів до ВНЗ України, підбиває підсумки першого тижня кампанії.

1. Черги у перший день вступної кампанії

Як варто було й очікувати, черги цього року у перший тиждень вступної кампанії були значні, адже зазвичай абітурієнти переконані, що швидкість подачі заяв сприяє їхньому зарахуванню. Окрім цього, кількість випускників, які зареєструвалися для проходження ЗНО цього року зросла на 22%. Такий наплив абітурієнтів спричинив багато невдоволень і незручностей як для вступників, так і для членів приймальних комісій. Окремі ВНЗ творчо вирішували ці проблеми, наприклад, у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка абітурієнти формували поіменні списки, а в приймальних комісіях Одеського національного політехнічного університету й Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова самостійно видавали номерки з часом і днем подачі документів. У Рівненському державному гуманітарному університеті студенти-охоронці вирішили заробити на абітурієнтах та пропонували їм пройти до приймальної комісії без черги. Така послуга в перший день вступної кампанії коштувала 60, наступного – 70 грн.

Траплялися також випадки, коли вступники, стоячи у черзі та вивчаючи правила прийому ВНЗ, дізнавалися про додаткові документи, які потрібно було подавати до приймальних комісій – ідентифікаційні коди, військові квитки, а окрім цього – папки, конверти з марками. У Донецькому національному університеті, як і в інших закладах, до переліку документів входять фотокартки, але їх розмір не стандартний – 3х4 см, а – 4х5 см. Усім абітурієнтам, які не мають такі фото, пропонують їх зробити у сусідньому кабінеті біля приймальної комісії за 30 грн. Абітурієнти та їх батьки розцінюють це не що інше, як метод додатково заробітку університетом.

Слід також зазначити, що у більшості вищих навчальних закладів відсутні умови для подачі документів абітурієнтам з особливими потребами: немає пандусів, ліфтів, дзвінка або чергового, який відповідає за виклик працівника приймальної комісії.

2. Подача електронної заяви функціонує нестабільно

Альтернативою довгим чергам у приймальних комісіях є можливість подавати заяву на вступ до ВНЗ через мережу Інтернет. Для цього абітурієнти повинні зареєструватися на спеціальному веб-сайті (ez.osvitavsim.org.ua), створити там свій профіль та ввести дані документів, необхідних для вступу.
Проте, за словами абітурієнтів, труднощі виникають ще на етапі реєстрації на сайті, а також при введенні особистих даних до анкети. Система електронного вступу періодично «зависає» та видає помилки, наприклад, автоматичний вибір статі, при виборі однієї спеціальності система реєструє абітурієнта на іншу, неможливо знайти відповідний напрям підготовки, відсутні результати з одного з предметів ЗНО. Окрім цього, всупереч затвердженому Міністерством «Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів», який визначає, що приймальна комісія повинна протягом 24 годин зреагувати на отриману заяву, абітурієнти скаржаться на недотримання термінів розгляду їхніх електронних анкет та присвоєння їм відповідного статусу.

3. Реєстрація електронних заяв приймальними комісіями

Уже в перший день вступної кампанії (2 липня) на гарячу лінію Громадянської мережі ОПОРА почали надходити скарги від адміністраторів приймальних комісій на повільне з’єднання з сервером, на якому розміщена ЄДЕБПО. Як результат, комісії не можуть забезпечити своєчасне введення інформації щодо заяв від абітурієнтів, оскільки кожний запит система опрацьовує дуже довго. Зазначимо, що відповідно до Умов прийому, затверджених МОНМС, факт кожної подачі заяви в паперовій формі заносить уповноважена особа приймальної комісії до ЄДЕБПО безпосередньо (!) під час прийняття заяви. Окремо адміністратори скаржаться на те, що кількість балів у додатках до сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, які приносять абітурієнти, не відповідають даним у ЄДЕБПО, а також на те, що за таких умов неможливо перевірити кількість уже поданих заяв у різні ВНЗ. Спроби регіональних ВНЗ дотелефонуватися до адміністраторів бази у Києві закінчуються невдачею.

4. Особливості вступу неповнолітніх абітурієнтів

Відповідно до листа МОНмолодьспорту у перші дні вступної кампанії від неповнолітніх вимагали присутності батьків, яким необхідно було замість своєї дитини підписати згоду на використання персональних даних у Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Це спричинило те, що багато вступників, які приїздили з далеку без батьків, виїхавши рано-вранці і витримавши свою чергу, змушені були повертатися у приймальну комісію іншого дня.

Така норма викликала спротив у абітурієнтів, адже не всі батьки можуть бути присутніми під час подачі документів у приймальні комісії, тим паче, якщо абітурієнт вступає у декілька ВНЗ у різних областях України. ОПОРА також наголошувала на юридичній колізії, адже ні в Законі «Про захист персональних даних», ні в самих Умовах прийому, затверджених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, жодної згадки про вік немає. На заяву мережі ОПОРА МОНМС зреагував відповідним листом “Щодо роз’яснення процедури отримання згоди на обробку персональних даних”, який 6 липня надійшов вищим начальним закладам. Як зазначається у документі, “у випадку, якщо вступник особисто подає в паперовій формі заяву на вступ до вищого навчального закладу, він обов’язково підтверджує власним підписом згоду на використання його персональних даних в Єдиній державній електронній базі з питань освіти”. Таке роз’яснення значно спростить процес подачі документів іногородніми абітурієнтами.

5. Публічність вступної кампанії - Інформаційна система «Конкурс»

Інформаційна система «Конкурс» (vstup.info), яка стала одним з основних механізмів забезпечення відкритості та прозорості вступної кампанії, до цього часу не відображає повні рейтингові списки абітурієнтів, які вже подали документи до вищих навчальних закладів. На гарячу лінію ОПОРИ постійно надходили звернення від вступників з питаннями про те, чи працюватиме «Конкурс» цього року. Такі технічні несправності пов’язані, перш за все, з тим, що цього року ІС «Конкурс» не заповнює безпосередньо приймальна комісія, а отримує дані з Єдиної державної електронної бази.

Окрім цього, на початку вступної кампанії на сайті до переліку ВНЗ не було включено такі заклади освіти як Львівська фінансова академія, Чорноморський державний університет ім. Петра Могили, Дніпропетровський коледж економіки та бізнесу при ДНУ ім. О. Гончара, Національний університет «Львівська політехніка», Рівненський державний гуманітарний університет та інші – через це, у вступників виникали сумніви, чи вони проводять прийом абітурієнтів цього року та чи не позбавили заклади ліцензії на підготовку фахівців. Водночас в адміністраціях ВНЗ запевнили, що подали усі необхідні документи та здійснили оплату за підключення до ЄДЕБПО, а тому не розуміють, чому навчальні заклади відсутні в системі. Усі намагання дотелефонуватися до адміністраторів ЄДЕБПО – “Інфоресурс” є марними.

Коли ж у системі «Конкурс» з’явилися перші рейтингові списки, абітурієнти почали скаржитися на невідповідність оприлюднених тут даних балам, отриманим за результатами проходження ЗНО. Іноді подані бали є завищені, або навпаки – занижені. Однак найчастіше вступники скаржаться на те, що у системі «Конкурс» немає інформації про один із додатків до сертифікату ЗНО, переважно ця проблема є у тих, хто подавав електронну заяву для вступу. Ще однією неприємною несподіванкою став факт відсутності у ІС «Конкурс» відомостей про пільгові категорії абітурієнтів – про тих, яким дане право першочергового вступу, не відображаються бали, отримані за результатами перемоги у всеукраїнських олімпіадах, конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук, довузівської підготовки. Фактично, існуючі списки вступників, не відображають справжніх рейтингів, зокрема через відсутність даних про пільгові категорії, які мають право на позаконкурсний вступ та мали б розміщуватися на початку списку.

6. Розгляд апеляційних заяв на результат ЗНО

На гарячу лінії мережі ОПОРА звертаються абітурієнти з пересторогою, що досі не отримали інформації щодо розгляду своїх апеляційних заяв на результати іспитів із зовнішнього незалежного оцінювання. Особливе занепокоєння в абітурієнтів викликає відсутність інформації з іспиту з української мови й літератури (основної сесії ЗНО), адже цей предмет є обов’язковим для вступу на будь-яку спеціальність. Як запевнили представників ОПОРИ в Українському центрі оцінювання якості освіти, така ситуація трапилася через велику кількість апеляцій – близько 2,5 тисяч, проте усі вони мають бути розглянуті до 12 липня.



Переглядів: 4503
Поширень: 0