У цьому році табір розташувався на базі відпочинку «Зачароване озеро», що поблизу Вінниці, та діятиме з 30 липня по 5 серпня. Для 22-х його учасників, які приїхали із Вінницького, Калинівського, Крижопільського, Літинського, Муровано-Куриловецького, Немирівського, Піщанського районів, міст Козятин, Ладижин, табір – це можливість отримати внутрішню мотивацію для подальшого успішного влаштування свого життя – здобуття освіти, працевлаштування, створення сім’ї.

Школа, говорить голова громадської організації «Гармонія» Раїса Панасюк, дає дівчатам та хлопцям відповіді на запитання: «Як бути більш самостійним, маючи функціональні обмеження?», «Де вчитися?», «Як шукати собі роботу?», «Як просити людей про допомогу при користуванні доступним та недоступним транспортом?», «Як користуватися встановленими пільгами?», а головне – «Як не боятися своєї інвалідності, а насолоджуватись життям і по кроку його планувати?» Важливо навчитися брати відповідальність за своє життя на себе, продовжує Раїса, хоча це особливо важко зробити молодій людині з інвалідністю, яку навіть власні батьки часто сприймають безпорадною. Тому важливим є навчання не тільки самих молодих людей, але й їх батьків. Нові враження від життя допомагають отримати заплановані в рамках школи екскурсії. Ми хочемо показати, що візок – не перепона, а допоміжний засіб для того, щоб можна було пересуватися, досягати мети, мрії.

Щодня у таборі відбувається щось цікаве. У першій половині дня молодь займається із спеціалістами – це психологічні групи, тренінги, консультації з юристами, уроки жестової мови, а у другій – активно відпочиває. Програма табору включає прогулянки, танцювальну терапію, іпотерапію, боулінг, пісні під гітару. Неодмінною частиною кожного дня є ранкова гімнастика.

Участь у Школі для багатьох учасників табору стала суттєвим поштовхом для активних дій до зміни власного світосприйняття, роботи над собою, прагнення до повноцінного життя та надання допомоги іншим. У цьому році три учасника минулих змін проведуть у таборі творчі майстер-класи, навчать «новеньких» правильно доглядати за візком. Важливим є те, що вони власним прикладом покажуть, що кожна людина, може бути «режисером свого власного життя» і стати успішною.

Проведення Шкіл самостійного життя має значний соціальний ефект, говорить заступник начальника управління у справах сім’ї та молоді Наталія Богданова, оскільки молода людина із функціональними обмеженнями має подолати не тільки внутрішній психологічний бар’єр, а й стати конкурентоздатною, стати активним членом суспільства.

Важливим є створення можливості молодим людям з інвалідністю отримати гарну освіту, роботу через доступність об’єктів соціальної сфери, інформування роботодавців про види діяльності, якими можуть займатися люди з обмеженими функціональними можливостями. Як показує практика, молоді люди з інвалідністю є гарними репетиторами, вони активно працюють на дому через мережу Інтернет.

Учасниками табору маже стати кожна молода людина на візку. Відбір здійснюється за анкетами, які поширюються центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Введення в області 380-ти нових посад фахівців із соціальної роботи, які в липні-серпні цього року вже почали працювати у сільській місцевості, розширить можливість доступу до інформації усіх молодих людей на візках та сприятиме їх соціальній адаптації у суспільстві.



Переглядів: 5763
Поширень: 0