Сьогодні завдячуючи науковій медичній спільноті, є можливість керувати захворюваністю на певні інфекційні хвороби. Саме створення вакцин надало можливість профілактувати багато інфекцій, крім того, їх перелік поступово збільшується. Результати останніх наукових досліджень свідчать, що вакцини дають змогу запобігти розвитку близько 50 інфекційних захворювань. Щорічно у світі отримують щеплення майже понад 1,5 млрд. людей. Ефективність вакцинації проти багатьох інфекцій доведена багаторічним світовим досвідом. Саме завдяки вакцинам ліквідовано натуральну віспу в усьому світі, яка під час епідемій призводила до загибелі десятків мільйонів людей. Про усе це розповідав під час своєї доповіді на виконкомі головний державний санітарний лікар міської СЕС Олександр Сорочан.

За даними ВООЗ, із 130 млн. дітей, які щорічно народжуються на земній кулі, близько 12 мільйонів помирають у віці від 1 тижня до 14 років. З них 9 мільйонів – від інфекційних захворювань, причому 3 мільйони – від інфекцій, які керуються засобами імунопрофілактики. Сотні тисяч дітей у світі гинуть від кору, проти якого існує доступна і ефективна вакцина. Близько 1,5 мільйона дітей помирають від пневмонії, тобто більше, ніж від СНІДу, малярії та туберкульозу разом узятих. Відомо, що проти основних збудників пневмонії існують ефективні вакцини, які застосовуються вже в багатьох країнах.

Вже сьогодні завдяки вакцинації вдається врятувати щорічно близько 3 млн. дітей, а у 750 тисяч випадках – запобігти розвитку важких ускладнень інфекційних захворювань. За попередніми розрахунками, за допомогою нових вакцин, які нині розробляються, можна буде попередити загибель 8 мільйонів дітей у рік.

Як повідомив головний державний санітарний лікар міської СЕС Олександр Сорочан, одним із вирішальних чинників зниження захворюваності на керовані інфекції є високий відсоток охоплення населення щепленнями, що розвиває «колективний імунітет». «У цьому випадку відбувається процес передачі збудника захворювання від людини до людини сповільнюється та зменшується циркуляція патогену. Проте, на жаль, сьогодні рівень колективного імунітету проти деяких інфекцій в місті недостатній: в поточному році проти дифтерії захисні титри виявлені лише у 73,4%, проти правця – у 95,7%, кору - у 87%, - говорить Олександр Сорочан. – Відмови від проведення профілактичних щеплень – це одна з основних проблем імунопрофілактики. Кількість відмов становить близько 7 тисяч осіб, серед дітей у віці до 14 років – 5 тисяч, що складає в різних вікових групах від 5,4 до 14,6% загальної кількості підлягаючих щепленню дітей».

Під час засідання перший заступник міського голови Володимир Кістіон зазначив, що документ, який затвердили члени виконавчого комітету, є важливим та необхідним для міста. «На сьогоднішній день продовжуються роботи щодо впровадження електронної картки пацієнта, в яку було б доречно запровадити сертифікат щеплень, відтак мати більш повну та вичерпну інформацію про людину та якісно та ефективно лікувати інфекційні хвороби» - говорить Володимир Кістіон.​

Як ми повідомляли раніше, у Вінниці не вистачає вакцин проти інфекційних хвороб



Переглядів: 3153
Поширень: 0