Про це розповіла начальник обласного управління охорони здоров\'я та курортів Вінницької облдержадміністрації Лідія Діденко.

- Це передбачає другий етап пілотного проекту впровадження регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою, - говорить Лідія Діденко. - Цей проект передбачає знижку у 30% на сім препаратів, які поділені на групи за своєю дією. Два препарати - засоби, що діють на ренін-ангіотензинзинову систему, три - блокатори бета адренорецепторів і два - антагоністи кальцію.

Проект всеукраїнський і почне діяти з 1 вересня, коли буде чітко прописаний механізм відшкодування за ліки у аптечній мережі.

Нині схема компенсації виглядає так: лікар виписує гіпертоніку ліки з визначеної групи, той йде в аптеку з рецептом і отримує виписані ліки. А держава потім компенсує аптекам різницю у вартості цих ліків.

Головною метою проекту є підвищення економічної доступності ліків для соціально незахищених людей, хворих на гіпертонічну хворобу.

- На 46 млн нашого населення 11 млн страждають на гіпертонічну хворобу, - каже головний терапевт України Василь Нетяженко. - Кожний рік ми реєструємо від 105 до 110 тисяч хворих з ішемічними атаками, інсультами, близько 50-55 тисяч хворих з гострим інфарктом міокарда. Смертність у цих групах хворих, на жаль, залишається високою.

За оцінками медиків, тільки 63% гіпертоніків знають, що хворі на гіпертонію. Усього 40%, дізнавшись, починають лікуватися. І тільки 15% приймають необхідні препарати протягом року.

Як ми повідомляли раніше, хворим на підвищений тиск повертатимуть гроші за куплені ліки.



Переглядів: 3399
Поширень: 0