— У нас є домовленість з Рибніцькою школою N1, — розповідає 49-річнийВолодимир Буняк. — Це єдина україномовна школа в Рибніці. Ми допомагаємо цій школі підтримувати належний рівень навчання. На початку 2009 року вчителі з Рибніцької школи приїдуть на стажування до Вінницької школи №3.

Учні із Придністров’я можуть пройти нарівні з українцями зовнішнє оцінювання для вступу до українських вищих навчальних закладів.
— Українське законодавство не забороняє проходити зовнішнє оцінювання громадянам інших держав, — говорить директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти 47-річний Геннадій Кузьменко. — Вони не вказують прописку, а тільки місце, куди треба надіслати запрошення на тестування.

Очікують, що цьогоріч майже 100 учнів із Молдови зареєструються для тестування.
— Подібна ситуація є і в інших прикордонних областях, — говорить Кузьменко. — У Житомирі, наприклад, для проходження тестування реєструються учні з Білорусі. І в Білорусі, і в Молдові, і в Придністров’ї також діє система зовнішнього оцінювання. Українські виші приймають учнів за іноземними сертифікатами.

Бричанська Ірина є громадянкою Молдови. Але навчається вона в українській школі в місті Могилів-Подільський.
— Я бажаю продовжувати навчання у вузі України, — пише Ірина. — Але я не можу зареєструватися на пробне тестування. Система вибиває помилку, коли я вводжу код мого закордонного паспорта. Паспорта України у мене немає.


Переглядів: 3037
Поширень: 0