З кожним роком У Вінниці зростає кількість мешканців, які пришвидшують капітальні роботи у своїх будинках за рахунок своєї участі у фінансуванні капітальних ремонтів. Така практика у місті діє вже третій рік, і щоразу люди все активніше беруть участь у цій програмі.

За словами заступника директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Романа Фурмана, один із основних напрямків робіт, які найбільше турбують городян, – це ремонт покрівлі. «На сьогоднішній день вже виконано ремонт м’якої крівлі на 12 будинках в обсязі понад 4,3 тис. м2, ще на п’ятьох – відремонтовано більш ніж 1,5 тис. м2 шиферної покрівлі, – говорить Роман Фурман. – Також виконувались роботи по ремонту міжпанельних стиків (загалом 16 752 погонних метри), по ремонту інженерних мереж (майже 1,5 тисяч погонних метрів) та ремонт систем електрозабезпечення (виконано в 14 будинках)».

Також цьогоріч збільшилось фінансування з міського бюджету на ремонти будинків, де створено ОСББ. Лише за дев’ять місяців поточного року на капітальні ремонти таких багатоповерхівок виділено близько двох мільйонів гривень (для порівняння – минулого року ця цифра становила близько 970 тисяч гривень). Втім, за інформацією департаменту житлового господарства, співпраця міської влади та мешканців будинків у напрямку спільного фінансуванні капітальних ремонтів продовжується.

Механізм взаємодії досить простий. Якщо мешканці хочуть взяти участь у співфінансуванні капітального ремонту, наприклад, покрівлі багатоповерхівки, старший по будинку (на підставі колективного звернення) має звернутися до департаменту житлового господарства для визначення обсягів робіт та їх кошторисної вартості. Потім фахівці обстежують існуючої об’єкти, проводять підрахунок та визначають скільки потрібно коштів зібрати мешканцям на реалізацію усіх необхідних заходів. Далі на загальних зборах мешканцям повідомляють вартість проведення ремонту покрівлі та суму, яку жителі будинку мають зібрати та сплатити авансовим платежем. Лише більшістю голосів приймається рішення стосовно участі у співфінансуванні робіт по ремонту. Після цього укладається тристоронній договір між підрядною організацією, яка має відповідну ліцензію (підрядник), департаментом житлового господарства (замовник робі) та мешканцями будинку (старший по будинку).

«Ми співпрацюємо лише з тими організаціями, які мають відповідні ліцензії та надають гарантії щодо якості ремонту, – говорить Роман Фурман. – Це пов’язано із тим, що у разі виявлення якихось недоліків в виконаних роботах підрядні організації зобов’язані та ліквідовують їх за власний рахунок».​



Переглядів: 3468
Поширень: 0