З кожним роком клумби та зелені зони обласного центру стають все більше яскравішими. Навіть електроопори у місті – і ті з яскравими підвісними клумбами. Працівники МКП «Вінницязеленбуд» вже не одне десятиріччя прикрашають наше місто, висаджуючи нові види рослин. І завдяки їх роботі Вінниця від весни і до пізньої осені залишається квітучою, сквери та парки – затишними, а газони та клумби –доглянутими. Не дарма за досвідом по озелененню до «зеленбудівців» приїжджають фахівці із Житомира, Києва та Хмельницького, адже у нашому місті серед великої кількості клумб непросто знайти однакові – кожен квітник висаджений по-особливому та відрізняється один від одного. Крім того, щороку збільшується кількість звернень від мешканців обласного центру на адресу МКП «Вінницязеленбуд», які замовляють послуги по ландшафтному дизайну своєї присадибної ділянки.

Минулого року у місті було запроваджено вертикальне озеленення – на електроопорах на центральній вулиці обласного центру вперше з’явились підвісні «кашпо». Причому, ці квіткові експозиції настільки прийшли до вподоби мешканцям та гостям Вінниці, що у такий спосіб прикрасили не лише вулицю Соборну, а й площу Жовтневу. Більш того, цьогоріч вертикальне озеленення запроваджено і на вулицях Театральній, Чорновола, проспекті Пирогова, на «київському» мості та проспекті Коцюбинського (до залізничного вокзалу). Якщо торік у місті нараховувалось 1,5 тисячі підвісних клумб («пеларгонія ампельна»), то вже у 2012 їх кількість становить майже 7,4 тисячі. У цьому році замість сульфінії, яка не зовсім «прижилась», у підвісних клумбах висаджували пеларгонію, яка є більш витривалішою та має довший період цвітіння.

За інформацією директора МКП «Вінницязеленбуд» Ігоря Любовського, цьогоріч у місті висаджено 270 одиниць хвойних дерев (туї, ялівці, ялинки тощо), та близько півсотні дерев інших порід. «Проте на цьому робота ще не завершена, оскільки за усіма необхідними технологіями молоді дерева слід висаджувати наприкінці жовтня або на початку листопада, коли гілля дерев звільнилися від листя, - говорить Ігор Любовський. – Крім того, цьогоріч ми перейшли на створення газонів із якісної суміші газонних трав, яка є більш витривалою до навантаження та може слугувати до 8-10 років без ремонту».

Цьогоріч сумішшю засіяні зони благоустрою поблизу ринку «Світанок», муніципального діагностичного центру, біля дитячого садочку №5 на вулиці Червоноармійській. Крім того, вже підготовлено територію для посіву трави поблизу Центрів адміністративних та соціальних послуг та в інших місцях. На наступний рік у планах МКП «Вінницязеленбуд» - впорядкувати території біля МПМ «Зоря», на площі Перемоги (біля літака), зону відпочинку біля «лебединого озера» (біля ЦПКіВ), вулицю Космонавтів (біля літака) та інші.

Також у поточному році на деяких клумбах та розподільчих смугах було кардинально змінено оформлення квітників та зелених зон. Зокрема, на сабарівському «колі» та поблизу залізничного вокзалу, на площах Перемоги (біля Будинку Офіцерів) та Жовтневій, а також на розподільчій смузі на проспекті Юності виконано озеленення із ландшафтним дизайном. Раніше на проспекті Юності були канни, які створювали небезпеку для водіїв та пішоходів, оскільки висота рослин сягала більше метра, видимість дороги була обмеженою (особливо, якщо їхати від садиби Пирогова). Цього року тут було висаджено довгоквітучі квіти, декоративні кущі та молоді дерева, відстань між якими засіяли травою.

Втім, у місті залишається досить гострою проблемою те, що деякі мешканці викопують саджанці для своїх потреб. Зокрема, лише на проспекті Юності за перші вихідні після посадки квітів та дерев було викрадено близько 70% посадкового матеріалу. Така ж доля ще декілька років тому спіткала троянди на проспекті Коцюбинського, де майже кожного дня зникали саджанці. Але, попри це, працівники КП «Вінницязеленбуд» продовжують прикрашати місто, і на місці викрадених саджанців вже невдовзі з’являються нові. До речі, сьогодні на проспекті Коцюбинського цієї проблеми вже немає – троянди радують вінничан і гостей міста.



Переглядів: 3172
Поширень: 0