Як себе удосконалювати, для чого це робити, яку ставити мету – це те, що має вже знати і вміти підліток. Батьки та школа – це ті дві інституції, які б мали допомогти дитині у цьому розібратися і формувати стійку мотивацію до саморозвитку. Нажаль, сьогодні вони не спроможні виконувати це завдання. Їх сміливо можуть замінити молодіжні організації. Зокрема Національна скаутська організація України – Пласт.

Впродовж своєї 100-річної діяльності у Пласті виробилися власні підходи до розв\'язання проблеми розвитку особистості. Для реалізації одного із пріоритетного напрямків організації – залучення молоді до самовиховання – здійснюється цілеспрямована спеціальну підготовка волонтерів-виховників, які працюють із дітьми та молоддю.

Саме з цією метою 20 жовтня у Вінниці відбувся тренінг «Хто як не ми? Коли, як не зараз?» для волонтерів-виховників, які здійснюють виховання молоді 12-18 років. Участь у ньому взяли представники Пласту з Вінниці, Житомира, Тернополя.

Впродовж роботи учасники з’ясовували питання, що стосуються специфіки самовиховання особистості, шляхів залучення до нього молоді, співпраці із позашкільними та освітніми установами, а також визначили ідеал наставника у самовихованні.

Процес самовиховання дозволяє не лише вдосконалюватися, позбуватися комплексів та негативних проявів особистості, а й пізнати себе, сформувати об’єктивну самооцінку, адекватно оцінювати свої можливості, розкрити власні задатки, розвивати ті риси і якості, які необхідні для досягнення поставлених цілей у житті. Це, в свою чергу, сприяє самовираженню, самореалізації, формуванню особистості, яка веде здоровий спосіб життя і є стійкою до депресій, невдач та розчарувань. Така людина зможе досягнути відповідного становища у суспільстві, стати добропорядним громадянином, зразковим сім’янином та плідно працювати на користь громади, суспільства, держави, бути самодостатньою особистістю. Саме ці завдання перед школою і висуває суспільство.

Учасники також дійшли висновку, що самовиховання підростаючого покоління – єдиний на сьогодні шлях молоді до успіху. Щоб він був реалізований необхідно створити усі умови зі сторони як державних установ, освітніх закладів, громадськості так і молодіжних організацій. Представники ж Пласту готові поділитися відповідним досвідом та співпрацювати із бажаючими.

Ініціаторами та організаторами тренінгу виступили члени пластового куреня «Орликівці», в складі якого є як практикуючі педагоги, так і кандидати економічних й педагогічних наук. За підтримки Благодійного Фонду «Богдана Гаврилишина» було проведено цей захід, також опубліковано методичні рекомендації для виховників «Організація самовиховання особистості».



Переглядів: 3856
Поширень: 0