Майже половина з усіх злочинів, які скоюються через всесвітню мережу Інтернет, це - шахрайства. Вони залишаються в категорії найбільш складних для розкриття, і вберегтися від них стає все важче. Аби заробити на довірливих громадянах, зловмисники вигадують нові схеми. Про це розповів на прес-конференції начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України у Вінницькій області Володимир Плотиця.

Переважна більшість шахраїв вишукує своїх жертв у соціальних мережах, Інтернет-магазинах та аукціонах. Довірливі громадяни ведуть переписку з незнайомими людьми, під час якої розкривають зловмисникам свої персональні, паспортні данні, номери банківських рахунків, платіжних карток та іншу інформацію, яку згодом шахраї використовують на свою користь.

Доволі часто зловмисники знаходять своїх жертв у Інтернет-магазинах, де розміщують оголошення про продаж різних видів товарів за привабливими цінами. Після того, як гроші потрапили на рахунок шахрая, купець залишається і без грошей, і без товару.

Аби не стати жертвою Інтернет-шахраїв, треба бути уважним. Перед тим, як придбати товар у магазині всесвітньої мережі чи аукціоні, необхідно поцікавитися відгуками клієнтів, які вже скористалися послугами цього магазину. Сторінка відгуків є у кожному Інтернет-магазині, який добросовісно виконує свої обов’язки перед клієнтами. У таких магазинах є своя служба безпеки, яка співпрацює з міліцією, та на своїй сторінці в Інтернеті розміщує інформацію про оголошення, які розміщенні з однією метою - ошукати клієнта.

- Злочини у сфері кіберзлочинності дуже особливі, - розповідає Володимир Плотиця. - Їхня особливість полягає в тому, що готуватися злочин може в одному регіоні, виконуватися – в другому, а жертва знаходиться в третьому регіоні, або взагалі за кордоном.

В системі МВС створена єдина база, куди вносяться данні про осіб, які підозрюються у вчиненні таких злочинів, або сприяли їх вчиненню. Ці відомості в подальшому сприятимуть правоохоронним органам у розкритті аналогічних злочинів.

Також. останнім часом стрімко зростають нові види злочинів, з якими ще кілька років тому правоохоронна система не стикалася. Ці злочини пов’язані з використанням новітніх інформаційних технологій і телекомунікаційних мереж в усіх сферах життєдіяльності. В першу чергу це стосується роботи банківської системи.

Сьогодні кожний банк пропонує своїм клієнтам працювати у дистанційній системі обслуговування «Інтернет-Клієнт-Банк». Для зручності та економії часу власники банківських рахунків мають можливість здійснювати грошові операції не виходячи з офісу чи квартири. Для цього необхідно мати лише комп’ютер з підключенням до мережі Інтернет. Саме на таких клієнтів баків полюють кіберзлочинці. Їхня зброя – вірусні атаки, за допомогою яких зчитуються пін-коди та електронні ключі для входу у банківську систему для роботи з грошовим рахунком.

- Розкрити такий злочин та затримати зловмисника дуже складно, - говорить начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України у Вінницькій області Володимир Плотиця. – Складність полягає у тому, що людина, яка краде у такий спосіб гроші, переказує кошти з рахунка на рахунок по всьому світові, і врешті-решт десь за кордоном їх знімає готівкою.

Першим, що виявляють жертви такого виду крадіжки – це несправність комп’ютерної системи. Ще не знаючи того, що з їхнього банківського рахунку кудись зникли гроші, потерпілі починають перевстановлювати програмне забезпечення комп’ютера, тим самим власноруч знищують сліди злочину. Такі дії потерпілих ускладнюють роботу міліції та зменшують вірогідність знайти зловмисника.

В поточному році працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю затримали вінничанина, який саме у такий спосіб перевів у готівку понад 400 тисяч гривень, які належать одній з приватних фірм міста Києва. Наразі суд першої інстанції затриманому призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі.

Аби не стати жертвою такого виду злочину, фахівці радять користуватися ліцензованими антивірусними програмами для комп’ютерного забезпечення, не використовувати пароль банківського рахунку на інших сайтах в мережі Інтернет та частіше його змінюйте. Якщо запідозрили, що відносно вас вчинили такий злочин, одразу звертайтесь до міліції, не намагайтесь самотужки з’ясовувати причини відсутності грошей на рахунку – це тільки ускладнить пошук зловмисника.

Як ми повідомляли раніше, мешканці Вінниці дедалі частіше потрапляють на гачок злодіїв, які намагаються видурити з їх кредитних карточок гроші. У таку халепу нещодавно потрапила і вінничанка, коли намагалась продати за оголошенням власну весільну сукню. Шахраям вдалося заволодіти її грошима в сумі 5 200 грн - усе, що дозволяв зняти кредитний ліміт..



Переглядів: 3741
Поширень: 0