2013-ий українці зустріли з особливою радістю. Свічки, котрі люд закупив, щоб прощатися з світом, запалили, щоб зустріти новий рік. В той час, коли одні вінничани очікували свято на вулицях міста. Інші рятувалися від кризи в державі - за кордоном.

Приходу нового року чекали з різних причин. Хтось, щоб гарно провести час, а хтось - щоб замислитися про зміни. Якщо ви не стигли загадати бажання у Новорічну ніч - не переймайтеся, адже ви маєте додаткову можливість. Згідно юліанського календаря, за старим стилем Новий рік прийде до вінничан 14 січня.

Стариий Новиий рік — Новий рік за юліанським календарем («старим стилем»).  Вечір напередодні Старого Нового року називається Маланчиним вечором і є традиційно одним з улюблених свят українців.

Найважливішою традицією Старого Нового року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік. Якщо прийде жінка, то це погана прикмета. 

В народі вважали, що 14-го січня до оселі приходить Доля людини і поселяється в якійсь тварині чи речі, а тому пильно стежили, щоб "злий" не зашкодив цій Долі. Нині злого не бояться, а тим паче й не чекають.

В Старий Новий рік на посівальників чекає і міський голова. Розповідає, це свято традиційно відзначають у сімейному колі. І додає, цього дня також можна загадати бажання, впевнений - вони здійсняться. Втім навіть із святковими чудесами варто бути обережними, подейкують стражі порядку. Кажуть, фантазувати можна, проте - краще в міру



Переглядів: 3544
Поширень: 0