Прийом виборців проводить у першу та третю середу кожного місяця з 16.00 до 19.00 за адресою: вул. Мічуріна, 8 (СЗОШ № 14) та вул. Салтикова-Щедріна, 112 (АТП «Слободянюк»).

Антоніна Іващук

– Антоніно Янківно, вперше вас обрали депутатом Вінницької міської ради ще у 2006 році. У 2010 році ви балотувалися вдруге, причому за мажоритарною системою. Що стало приводом для такого рішення і які обіцянки ви дали своїм виборцям?

 

– У 2006 році я стала депутатом Вінницької міської ради за списком політичної партії. Працювала секретарем з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності.

У 2010 році мені запропонували балотуватися до Вінницької міської ради в команді міського голови Володимира Гройсмана по мажоритарному округу № 8 – це переважно приватний сектор (П’ятничани, Корея та Підлісний), багатоповерхівки є тільки на вул. 1 травня та Хмельницькому шосе. Напередодні виборів ми спілкувалися з мешканцями цього округу, вивчали, які проблеми їх турбують і ставили перед собою завдання. У першу чергу це виділення муніципальних автобусів на Корею та П’ятничани, облаштування зовнішнього освітлення усіх вулиць, каналізування мікрорайонів, асфальтування доріг, вивезення твердих побутових відходів, знесення аварійних дерев та інше. Саме бажання і можливість допомогти у вирішенні багатьох цих проблем змусили мене балотуватися до міської ради вдруге. Звичайно, виконати всі ці завдання одразу не під силу нікому, але я намагаюся дотримуватись обіцянок та підтримувати своїх виборців в усіх їхніх починаннях.

– З якими проблемами до вас зверталися мешканці округу?

– На той час проблемою № 1 було транспортне сполучення мікрорайонів з центральною частиною міста. Для її вирішення були закуплені великі автобуси.

– Ви співпрацюєте з органами самоорганізації населення?

– Квартальні комітети та Асоціація органів самоорганізації населення – це найкращі помічники для депутата, який працює з приватним сектором. Спільно ми намагаємося визначити, що можна вирішити в першу чергу. Так, наприклад, з липня минулого року завдяки спільним зусиллям активізувалася робота з асфальтування вулиць та доріг за програмою співфінансування (за рахунок залучення коштів міського бюджету та мешканців приватної забудови). Саме за умови дольової участі мешканців, які зібрали 157 тисяч гривень, у 2012 році вдалося заасфальтувати вулицю Ольги Кобилянської (новобудови), частково вулицю Белінського, 4-й провулок Руданського та провулок Лермонтова.

Спершу вінничани неохоче відгукувалися на співфінансування – боялися, що їх ошукають. Але, коли побачили, який порядок навели на сусідній вулиці завдяки цій програмі, радо приєднувалися. Окрім цього, власники будинковолодінь на вже заасфальтованих вулицях почали облаштовувати територію поблизу своїх парканів.

У квітні минулого року на «П’ятничанах» стартував пілотний проект з впровадження нової системи вивезення твердих побутових відходів з території приватної забудови. Кожен двір отримав контейнер для відходів. Нині сміття вивозиться за графіком.

Раніше мешканці виносили запаковане сміття на узбіччя доріг, звідки його забирали працівники спеціалізованих підприємств. Тоді вулиці мали не зовсім привабливий вигляд, а іноді вони перетворювалися на сміттєзвалища. Тепер цю проблему вирішено завдяки контейнерам – це оптимальний і зручний варіант для вивезення побутових відходів.

Що стосується каналізування «П’ятничан», то цей процес триває вже декілька років (ця робота розпочалась у 2011 році, коли міською владою за підтримки облдержадміністрації було реалізовано проект по прокладанню магістральної мережі каналізації по вул. Івана Богуна та Герцена і будівництву каналізаційно-насосних станцій. Після цього мешканці П’ятничан отримали можливість проводити мережі по своїх вулицях та провулках за програмою співфінансування – авт.). Спільно з Асоціацією органів самоорганізації населення провели збори з мешканцями, на яких пояснювали людям переваги цього проекту. Зібрані кошти зі 160 будинковолодінь та повністю виготовлена проектно-кошторисна документація І етапу. І ми маємо надію що в 2013 році розпочнуться роботи з каналізування першого етапу.

– На прийомах у вас багато людей? З якими проблемами зазвичай звертаються?

– У середньому буває 25–30 виборців. Здебільшого виборці звертаються по матеріальну допомогу. Зазвичай це люди пенсійного віку, яким не вистачає коштів на лікування. Відмовити комусь важко. Тому в кінці року, коли кошти депутатського фонду закінчувалися, доводилось залучати спонсорів. Для цих людей кожна копійка на вагу золота.

Буває, що звертаються не за грішми. Перед початком холодів, наприклад, на прийом прийшла жінка, яка мешкає на вулиці Івана Богуна. Вона скаржилася, що не має дров на зиму (газ до будинку не підведений). Я звернулася до начальників відповідних служб, якій привезли машину дров (гілля після обрізання дерев у місті). На наступний прийом жінка прийшла знову. Я здивувалася: невже щось знову трапилося. А вона розплакалася і дякувала мені за чуйність. Я була зворушена. Такі приносять невимовну радість і натхнення для подальшої роботи.

– Що найважче для вас у депутатській діяльності?

– Коли не вдається виконати задумане і розпочате.

– А що радує?

– Звичайно, коли вдається реалізувати задумане. Досить довго ми мали проблему з облаштуванням «кишеньки» для висадки дітей поблизу Палацу дітей та юнацтва. Колишній директор цього закладу Лариса Грінченко неодноразово зверталася до мене з цього приводу. Завдяки розумінню та підтримці міського голови Володимира Гройсмана та профільного департаменту, який займається цими питаннями, торік цю парковку облаштували, залучивши позабюджетні кошти. Тепер батьки мають місце, щоб залишити машину, а діти можуть безпечно, не переходячи дорогу, потрапити до закладу.

Люблю вітати своїх виборців зі святами чи ювілеями. В квартальних комітетах вітання ветеранів з днем народження – це вже гарна традиція. Намагаюся її не порушувати.

Для наймолодших мешканців мого округу спільно з квартальними комітетами ми традиційно влаштовуємо новорічні ранки, на які запрошуємо дітей з малозабезпечених родин. Цього року на станції юних натуралістів для них влаштували гарне новорічне свято, по завершенні якого кожен отримав солодкий подарунок.

– Ваша посада допомагає вам у вирішенні проблем виборців?

– Завдяки своїй роботі (Антоніна Іващук очолює міську диспетчерську службу «Цілодобова варта», створену у 2006 році за ініціативи мера Володимира Гройсмана для зворотного зв’язку із вінничанами - авт.) я зі своїми виборцями на зв’язку 24 години на добу. Ще під час виборчої кампанії свій мобільний і робочий номери телефону роздала всім, хто звертався. Нині, якщо на окрузі щось трапляється (вимкнули світло, впало дерево чи не розчистили дороги від снігу), я дізнаюся про це першою: мої виборці спершу телефонують мені на мобільний. Якщо вдалося допомогти людині, яка звернулася до мене, мене це радує.

Ваші депутатські плани на 2013 рік?

– Як я вже згадувала, це каналізування мікрорайону П’ятничани, капітальний ремонт доріг на вулицях Лермонова, 3–56 (номери будинків), Волочаївській, 22–26, Тобілевича, 2–16, Белінського, 2–50 та 60–85, Івана Богуна, 226–318, провулках Жукова, 4–16, Добролюбова, 11 –19 та 3-го провулку Руданського, 14–28. Збори мешканців вже провели, нині збираємо кошти для співфінансування.

У планах також облаштування тротуару на вулиці Івана Богуна (від вул.. Гончарова до О. Кобилянської), поточний ремонт доріг вулиць Гончарова, Руданського, Мічуріна, встановлення дитячих майданчиків на вулиці О. Кобилянської, в районі ендокринологічного диспансеру та на перехресті вулиць Руданського-Белінського. Відкриття амбулаторії сімейного лікаря та аптеки на Кореї. Якщо вдасться все це реалізувати у 2013 році, це буде один з найщасливіших років у моєму житті.

 



Переглядів: 6042
Поширень: 0