В Україні ж тільки в вересні 2011 року був прийнятий закон про протидію торгівлі людьми. Згідно цього закону людина, яка постраждала від торгівлі людьми, може отримати офіційний статус та необхідну допомогу для реінтеграції в суспільство.

Але як це відбувається насправді і чи достатньо ресурсів виділяє держава для профілактики торгівлі людьми та необхідної допомоги постраждалим? Саме цим питанням зараз займається Вінницька обласна правозахисна організація «Джерело надії», в рамках проекту Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми «Спільними зусиллями влади та громади - проти торгівлі людьми». ВОПО «Джерело надії» є членом коаліції. Цей проект здійснюється у дев’яти областях України за підтримки Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) та за фінансування Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Королівства Данії.

Під час 1-го етапу реалізації проекту було проведено 3 круглі столи, в січні-лютому 2013 року в Хмільницькому, Жмеринському та Вінницькому районах Вінницької області.

Для найбільш повного інформування та обговорення проблеми торгівлі людьми та виконання Обласної цільової програми до участі у круглих столах були запрошені представники служб, дотичних до виконання Обласної програми.

Тема круглих столів: «Обласна цільова соціальна комплексна програма підтримки сім’ї, демографічного розвитку, попередження торгівлі людьми та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків на період до 2015р», затверджена Рішенням 4-ї сесії Вінницької обласної Ради 6-го скликання від 4 березня 2011 №65 (Обласна програма), а саме розділ «Протидія торгівлі людьми» в дії.

круглий стіл

Згідно Постанови Кабінету Міністрів від 22.08.12 р. № 783 "Про затвердження Порядку взаємодії суб\'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми" основна робота з постраждалими лягає на соціальні служби. Але в кожному випадку робота є індивідуальною. 

Також в ході круглих столів була надана інформація про хід процесу моніторингу, які кроки зроблені, що планується робити надалі.

Члени ВОПО «Джерело надії» ознайомили учасників круглих столів з каналами інформування ймовірно постраждалих про можливу допомогу та особливостями спілкування з людьми, які звертаються по допомогу.

круглий стіл

В результаті проведення круглих столів учасники дійшли до висновку, що співвідношення складності механізму отримання статусу і розміру матеріальної допомоги не сприяє тому, щоб люди звертались для отримання статусу постраждалого від торгівлі людьми. Розмір фінансування програми потрібно збільшити, оскільки в Обласній програмі на медичну та психологічну допомогу передбачено тільки 6 тисяч гривень на рік на всю область. На місцях можливо надати лише первинну консультацію і обстеження. Для допомоги постраждалим немає всіх необхідних спеціалістів, а щоб запросити кваліфікованих - не виділяються кошти. Закон потребує доопрацювання з урахуванням всіх недоліків, які виявляються на практиці.

Надалі ми будемо інформувати громадськість про моніторинговий процес згідно проекту «Спільними зусиллями влади і громади - проти торгівлі людьми».

Мисаченко Наталя

Психолог ВОПО «Джерело надії»


Переглядів: 2965
Поширень: 0