У 2013 році Масляна припадає на 11 березня та триватиме до 17 березня. Головною їжею на Масляну  млинці з різною начинкою.  Вже з 18 березня почнеться Великий піст.

Масляна-це тижневе свято проводів зими й зустрічі весни, осяяне радісними очікуваннями близького тепла та весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут цього свята, мали ритуальне значення: круглі, рум’яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.

У народі Масляну дуже любили, адже святкування з іграми й піснями тривало цілий тиждень. А які вареники з сиром та млинці готували в цей час! На Масляну влаштовували ігри, каталися на ковзанах, діти гралися в сніжки. Багато пісень та жартів супроводжували цей тиждень.

Кожен день Масляної має свою назву і весь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна і Широка Масляна.

Вузька Масниця – перші три дні: понеділок, вівторок і середа, а Широка Масляна – останні чотири дні: четвер, п’ятниця, субота й неділя. Кожен день тижня має своі традиції.

Понеділок – зустріч

У цей день починали пекти млинці, а перший спечений млинець господиня обов’язково віддавала жебракові, нужденній людині, щоб той пом’янув душі покійних родичів і дорогих людей. Люди запрошували рідних і знайомих у гості на млинці, а свекор зі свекрухою вранці відправляли невістку на день до батька й матері, щоб ввечері самим прийти до сватів у гості.
У перший день Масляної з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало великої товстої баби, яке насаджували на палю і ставили на головній площі міста або села.

Вівторок – загравання

У другий день Масляної народ починав активно ходити один до одного в гості, відвідувати ярмарки, кататися з гірок на санях. Так само в цей день відбувалися оглядини наречених, так як всі масляні обряди, по суті, зводилися до сватання, для того, щоб після Великого посту, на Червону гірку, зіграти весілля.

Середа – ласунка

У цей день тещі запрошували зятів на млинці, а щоб нудно не було запрошували й інших родичів. Цьому звичаю присвячено велику кількість прислів’їв, приказок, пісень та анекдотів.

Четвер – велике гуляння

З четверга починалася Широка Масляна, роботи по господарству припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які супроводжувалися поїданням млинців і всіляких страв. Сенс широкого четверга, як і всієї Масниці – виплеск накопиченої за зиму негативної енергії й вирішення конфліктів між людьми.

П’ятниця – тещін вечір

На п’ятий день теща зі своїми подругами і родичами приходила з відповідним візитом у гості до зятя на млинці, а млинці в цей день пекла вже її дочка.

Субота – посиденьки зовиць

У цей день невістки запрошували до себе у гості зовиць (сестер чоловіка) і дарували їм подарунки.

Останній день Масниці - це прощена неділя. У цей день треба було тричі сказати :"Прости мені", на що мала бути відповідь : "Хай Бог простить", тобто людина не брала на себе ролі судді, не мала вирішувати, чи прощати, чи ні.

За різноманітними забавами та обрядами й завершувався останній день м\'ясниць. Люди готувалися до найдовшого і, як уже мовилося, найсуворішого з усіх попередніх — Великого посту, а тому казали: «Масляна, Масляна, яка ти мала,— якби ж тебе сім неділь, а посту одна». Та що поробиш, коли, як стверджує інший крилатий афоризм: «Не завжди котові Масляна».

Народні прикмети:

Яка Сиропустна неділя, такий і Великдень.

Якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна.



Переглядів: 4931
Поширень: 0