Весна – час оновлення та час прибирання території міста. Але для вінничан приватного сектору це ще й період густої димової паволоки, яка утворюється через спалювання згорнутого листя та гілля. У ті ж вогнища потрапляють пластикові пляшки, поліетиленові пакети та інший непотріб, які під час горіння створюють дим з величезною кількістю токсичних речовин.

Вже протягом кількох років щовесни та щоосені відбувається постійне інформування населення щодо шкідливості спалювання листя для здоров’я оточуючих. Однак все ще є вінничани, на котрих роз’яснення не діють. Тому цієї весни містом знову будуть їздити мобільні групи, які слідкуватимуть за тим, щоб люди не палили відходи. Якщо після роз\'яснювальної роботи вінничани будуть продовжувати порушувати правила благоустрою міста, на них будуть скласти протокол, що тягне засобою сплату штрафу.

Такі мобільні групи розпочинають курсувати по місту вже за тиждень. До їх складу входитимуть працівники інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом Вінниці, санстанції, виконавчих органів міської ради, екологічної інспекції, квартальних комітетів та дільничних інспекторів. Допомогти мобільній групі ефективно працювати можуть самі вінничани, набравши номер телефону відділу «Цілодобова варта» 15-60 і повідомивши про місце, де горить багаття. Оператори цієї служби негайно передадуть інформацію відповідному підрозділу.

Спалювання листя і сміття є прямим порушенням Закону України "Про охорону атмосферного повітря", статті 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Громадяни та посадові особи, котрі його порушили, повинні сплатити штраф. Мобільна група складає протокол порушення, а розмір штрафу в подальшому призначає адміністративна комісія. Розмір штрафу може коливатись від 340 до 1360 грн. для фізичних осіб, а для юридичних – від 850 до 1700 грн. Начальник інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Василь Гайовик зауважує, що в разі несплати порушниками штрафу протягом 15 наступних днів після призначення його адміністративною комісією – розмір штрафу подвоюється.

Для інформації:

Спалювання опалого листя спричиняє набряки дихальних шляхів, адже кожен другий українець має алергічну реакцію на дим. Зелені рослини, як біологічний фільтр, вбирають токсичні речовини з навколишнього середовища. Під час згорання ці хімічні сполуки вивільняються в повітря, а людина мимоволі вдихає отруйні, подразнюючі і канцерогенні речовини. Комплекс токсичних хімічних сполук, які, потрапляючи в організм людини через дихальні шляхи, викликають загострення хронічних захворювань, роздратування, безсоння. Найбільше страждають діти, люди, що хворіють бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, гіпертонічною хворобою. Вдихання диму може призвести до виникнення респіраторних захворювань і спричинити приступи астми.

Найкращою альтернативою спалюванню листя є компостування. Власники присадибних ділянок у своєму дворі можуть зробити компостну яму і зберігати у ній рослинні залишки. В результаті не буде забруднюватись повітря, а за півроку кожен господар матиме власне безкоштовне добриво. Якщо створити компостну яму не має можливості – рослинні залишки необхідно упакувати в сміттєві пакети, які весною і восени вивозять разом із побутовими відходами спецмашини. Причому жодної додаткової оплати при цьому здійснювати не потрібно – опале листя та гілля вивозять безкоштовно.​



Переглядів: 4699
Поширень: 0