Відповідно до будівельник нормативів – термін ефективної експлуатації крівель становить 10-15 років. Через те, що багато вінницьких висоток збудовані у 80-х роках минулого століття, дахи значної кількості будинків вже потребують капітального ремонту. Одночасно виділити кошти з міського бюджету на відновлення усіх крівель не можливо, тому мешканцям пропонується співфінансувати ремонтні роботи та пришвидшити цей процес у їхньому будинку.

У складчину з мешканцями вже невдовзі проводитимуться роботи з ремонту м’яких крівель будинків по проспекту Юності,69, вул. Келецькій,117 та вул. Порика,27. Жителі цих багатоповерхівок фінансують 30% від загальної вартості робіт, решту 70% перерахує міський бюджет. «По завершенню опалювального сезону у місті розпочинається перевірка житлового фонду та стану м’яких і шиферних крівель будинків, - розповідає директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Сергій Кушнір. – Це дозволить виявити найбільш проблемні питання та сформувати графік робіт по їх усуненню. Далі, на підставі цих перевірок, будуть проводитися зустрічі із мешканцями, на яких представники ЖЕКів повідомлятимуть про стан будинку та необхідні ремонтні роботи. Якщо мешканці згодні співфінасувати роботи – ремонт в такому будинку будуть здійснювати першочергово». В цьому році на ремонт крівель, який проводитиметься за рахунок співфінансування із мешканцями, жителі вже зібрали понад 80 тисяч гривень.

Загалом же із початку року вже відремонтовано більш ніж 425 квадратних метрів шиферного покриття. На двох будинках обласного центру відремонтовано шиферну крівлю за рахунок міського бюджету. Вони потребували термінового капітального ремонту через те, що не витримали навантаження снігового покрову і обвалились. Окрім цього, завершується повне відновлення даху будинку по вул. Володарського,35, де мешканці співфінансують роботи.

Цьогоріч у місті буде продовжуватись практика, коли за рахунок міського бюджету повністю ремонтуються будинки, які передаються на баланс ОСББ. Таке рішення свого часу ухвалила міська рада для підтримки розвитку у Вінниці таких об’єднань. Тож якщо мешканці вирішили створити ОСББ та самостійно утримувати свій будинок, то вони можуть розраховувати на підтримку влади як в питанні фінансування капремонту, так і в методичній допомозі.

Для інформації:

У 2012 році капітально відремонтовано 25 дахів вінницьких багатоповерхівок. В тому числі 19 висоток з м’якими покрівлями, загальною площею 10,9 тисяч м2, та з шиферними покрівлями – 6 будинків, загальною площею 1,9 тисяч м2. Минулого року на капітальні ремонти дахів мешканці зібрали понад 274 тисячі гривень, з міського бюджету на ці цілі було витрачено понад 2 мільйони гривень.



Переглядів: 4481
Поширень: 0