Після ліквідації ринку "Супутник" частина мешканців сусідніх будинків уже неодноразово виходили на протестні мітинги. Загалом вони не проти будівництва нового зручного цивілізованого ринку, але більше схильні до одноповерхової будівлі і без цокольного поверху.

ліквідація ринку "Супутник"

У середу, 10 квітня, о 17.00, кілька десятків з тих, які проживають у будинках на Грушевського №56 і 66, весь день чергували біля колишнього ринку, аби не допустити старту будівництва. До них приєдналися представники громадського руху "Екологічний опір".

- Я живу у будинку №66 із дня його побудови, і неподобство, пов\'язане з ринковою торгівлею триває давно, - згадує Галина Никифорівна Собчук. - А тепер тут хочуть торговий центр будувати. Але ж нам вікна закриють - ми світла не будемо бачити ні вранці, ні після обіду.

Не хоче похмурого краєвиду зі свого вікна і Надія Михайлівна Паненко.

- Спершу нам казали, що висота буде 6,2 м, потім - 8,4 м. Я на першому поверсі живу - що ми будемо бачити? Чи б хотіли ті, хто будують, на таке дивитися зі своїх вікон? - запитує Надія Михайлівна.

Відносно невелику кількість людей на зібранні (кілька десятків осіб) пояснили тим, що думки жителів розділилися. Ті, хто живе у дальніх під\'їздах, про вид з вікон не переживають, до того ж, багатьом мешканцям уже безкоштовно встановили пластикові вікна. Решта, яка протестувала, від пластикових вікон відмовилася.

Проти споруди мешканці і тому, що переживають за стан своїх хрущівок. Кажуть, свого часу у домі №66 уже тріснула стіна.

- Коли робилися прибудови до магазину, тоді ще й скло у вікні на другому поверсі тріснуло. Тобто будинок пішов на перекіс. Ми не хочемо, аби наші будинки стали "братськими могилами", - схвильовано говорить Людмила Павлівна.

Яку ж насправді висоту, згідно із проектом, матиме торговельно-сервісний центр і чи справді є підстави для хвилювань, "Місто" запитало у забудовника.

- Висота запроектованої споруди - 6,5 метра до відмітки карнизу. Через нахил (близько 18 градусів) висота даху в одному місці доходить до висоти 9,8 м, в іншому - до 10,2 м (у місці невеликого технічного поверху). Згідно з нашими даними, під територією, де зараз будується центр, були підвали, але жителі чомусь наполягають на тому, що то - підземні ходи, що йдуть під їх споруди. Кажуть, що на цьому місці колись стояв будинок, який згорів, і коли його розбирали, там залишилися склепи, які були на глибині звичайних підвалів, і вони не можуть проходити під сусідні будинки. На цей момент у нас із цього приводу нема занепокоєнь, - зазначає Андрій Неківайко, директор проектної організації НВПП "Анкор", головний інженер проекту "Торговельно-сервісний комплекс "Супутник" по вул.Грушевського. - Коли почнуть копати котлован, то навіть якщо виявлять якийсь підземний хід, його забетонують - для локалізації ймовірного впливу. Відстань від будівництва до чотириповерхового будинку, мешканці якого хвилюються найбільше, - близько 10-ти метрів, а ми копаємо котлован завглибшки три метри. При десятиметровій відстані якогось прогресуючого обвалу будинку бути не може. До того ж, в одному із цих двох будинків є заклад громадського харчування, який свого часу теж заглиблювався, але тоді нічого насторожуючого не виявилося.

Якщо люди вважають, що будівництво відбувається з порушенням, нехай тоді запросять експерта із Києва, який їм усе пояснить, бо своїх вони чомусь почути не хочуть.

Стосовно нарікань про те, що мешканцям перших поверхів торговий центр закриє вікна, Андрій

Неківайко каже наступне:

- У проектуванні є таке поняття, як інсоляція - коли сонце має світити у квартиру, проводячи ультрафіолетом певну дезінфекцію. Скажу, що інсоляції у їх помешканнях дотримано. До того ж, вони з вікон будуть дивитися не на "зади" ракушок, а на нормальну стіну нової споруди. Ось для порівняння: подивіться, що бачать з вікон мешканці багатоповерхівок? Хіба море чи Лазурний берег? Ні, вони бачать інший будинок. До того ж, тут впритул нічого не будуватимуть. Ми виступали на громадських слуханнях. Мешканці розділилися на дві половини: на тих, кому набрид "гадюшник", і на тих, хто хоче, щоб ринок винесли, а землю віддали їм.



Переглядів: 4611
Поширень: 0