Прес-конференція  відбулась за участі начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Миколи Черненка та заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариси Дикої.

Як повідомив Микола Черненко, з 28 квітня 2013 року набрав чинності Закон України від 4 квітня 2013 року № 184-VIІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску». Законом врегульовано питання сплати єдиного внеску міжнародними організаціями, розташованими за межами України, за її працівників, які є громадянами України. Це дає можливість реалізувати права на пенсійне страхування громадян України, які працюють у таких установах. З цією метою Пенсійним фондом України укладатимуться з розташованими за межами України установами, організаціями (у тому числі міжнародними), угоди добровільної участі про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за громадян України, які у них працюють.

Лариса Дика, Микола Черненко

Микола Черненко зауважив, що відтепер до стажу, необхідного для призначення пенсії зараховуватимуться відповідні періоди трудової діяльності. Також на добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні шляхом сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мають право особи, які досягли 16-річного віку та не належать до платників єдиного внеску. Крім того, це стосується іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні.

Як зазначив М. Черненко, такі особи беруть добровільну участь протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов\'язкового державногосоціального страхування, але не менше одного року.

Договір про добровільну участь особи укладають з територіальним органом Пенсійного фонду за місцем проживання, до якого подають відповідну заяву.

З особою, яка подала дану заяву, територіальним органом Пенсійного фонду в строк не пізніше 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору, що затверджено постановою правління Пенсійного фонду України. Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа непідлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року. При цьому сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору.

Для осіб, які виявили бажання брати участь в загальнообов\'язковому державному соціальномуо страхуванні, а саме – на загальнообов\'язко ведержавне пенсійне страхування, розмір єдиного внеску становить 33,2% суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

За словами Миколи Черненка, кількість виявлених громадян, які виїхали для працевлаштування за кордон на сьогодні в області складає близько 8 сотень, з яких 61 особа – цього року. Майже 600 проектів договорів про добровільну участь вручено органами Пенсійного фонду області громадянам, що працюють за межами України, або членам їх сім’ї.

Також начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області проінформував присутніх про зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» в частині уточнення пенсійного віку при відшкодуванні пільгових пенсій.

Так, суб\'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об\'єднання, бюджетні, громадські та інші установи й організації, об\'єднання громадян, інші юридичні особи, а також фізичні особи – суб\'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених платників, що не мають статусу юридичної особи, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, сплачують у розмірі 100% фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку,передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов\'язковедержавне пенсійне страхування».

Як зазначив Микола Черненко, протягом 2013 року головним управлінням Пенсійного фонду області розглянуто 232 заяви громадян, які звернулись для підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право призначати пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. Із них 137 – повністю задовольнили, 76 – частково. Кількість відмов склала майже 20-м особам.

За словами Миколи Черненка за перший квартал поточного року Головним управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області зменшено заборгованість по ЄСВ на 4 млн. грн. Він також зазначив, що головною причиною зростання заборгованостей у цьому напрямку є несплата соціальних внесків деякими підприємствами області.

Лариса Дика, Микола Черненко

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика повідомила, що у травні поточного року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких ЗУ щодо призначення та індексації пенсії», проект якого вніс уряд. У ньому йдеться про вдосконалення порядку призначення та індексації пенсій, створення рівних умов індексації незалежно від закону, за яким їх призначено. Відтепер особам, які перебувають у відпустці в зв’язку з вагітністю і пологами й отримують відповідну допомогу, ці періоди зараховуватимуть у страховий стаж. Закон також удосконалює механізм щорічного перерахунку раніше призначених пенсій.



Переглядів: 4297
Поширень: 0