Зусилля міліції були спрямовані на виявлення шахрайств, які вчиняються з використанням мережі Інтернет. Про це повідомив на прес-конференції начальника Відділу боротьби з кіберзлочинністю Володимир Плотиця.

прес-конференція

За час проведення операції працівники відділу відкрили 17 кримінальних проваджень за ознаками шахрайств, 3 з яких уже направлені на розгляд суду.

Загалом з початку року викрито 43 злочини, скоєні з допомогою всесвітньої мережі Інтернет, потерпілим завдано збитків на суму близько 200 тисяч гривень.

Сьогодні така категорія злочинів надзвичайно актуальна.

Через власну довірливість користувачі всесвітньої мережі все частіше стають жертвами шахрайських схем, повідомляючи зловмисникам свої персональні дані. Часто злочинці по телефону представляються банківськими працівниками та просять поновити паспортні дані чи повідомити пін-код.

В результаті з банківських рахунків користувачів мережі зникають кошти.

Один із способів реалізації злочинних намірів – це інтернет-аукціони, які приваблюють ліберальними цінами та знижками. Люди наперед сплачують певні кошти, в результаті взагалі не отримують замовлений товар, або поганої якості. Відтак, правоохоронці радять користуватися перевіреними сайтами, цікавитися відгуками реальних покупців, тому що зазвичай приємні відгуки про послуги залишають самі ж організатори сумнівних аукціонів.

прес-конференція

Використовують злочинці і псевдо-банкомати, мета яких зчитати код з картки користувача. Тому потрібно бути уважним, користуючись банкоматами. Якщо логотипи банку чи зайві кнопки банкомата викликають у вас підозри – негайно дзвоніть 102 . Так само потрібно оперативно повідомити банк, аби шахраї не встигли заволодіти вашими коштами.

За словами Володимира Плотиці, актуальності наразі набувають соціальні мережі, де люди схильні ділитися всім, що пов’язане з їх особистим життям. Це і їхнє місце розташування, контакті дані, особиста переписка, а також інша додаткова інформація, яка стає в нагоді для злочинців. Кожен повинен розуміти всю серйозність ситуації, коли розповсюджуються власні дані. Використовуючи новітні інформаційні технології та глобальну мережу Інтернет, злочинці полегшують собі шлях щодо використання Вашої інформації.

З огляду на сучасні тенденції обману інтернет-шахраями варто пам’ятати прості правила дотримання безпечної поведінки:

  • Не надавайте стороннім особам свої персональні дані, пін-коди банківських карток, паролів до різних сайтів;
  • Будьте обережними з використанням банківських терміналів та інших електронних носіїв інформації;
  • Зменшіть ліміт зняття грошей з банківських карток;
  • Користуйтеся функцією смс-сповіщення про виконання операцій з банківськими картками



Переглядів: 3293
Поширень: 0