Валерій БЕВЗ, генерал-лейтенант міліції, керівник групи радників при голові ОДА

«Я обурений причетністю до цього злочину представників правоохоронних органів. Вважаю, що необхідно встановити фільтр під час відбору кадрів. Ця система сама не очиститься, досягти цього можна лише під постійним пильним контролем громадськості.»

Валентина РАТОВА, голова ради Вінницького обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів:

«Старше покоління вражене тим, що відбувається. Подібні випадки значно почастішали і тому варто на всіх рівнях звернути на це увагу , а також посилити контроль над ситуацією, адже це може призвести до соціального вибуху.»

Світлана ДЕМКО, голова громадської асоціації захисту прав інвалідів «Відкриті серця»:

«Ми підтримуємо позицію Президента держави в тому, що винні мають бути покарані. Немає значення, яку посаду, чи яке місце в суспільстві вони займають – якщо їхні дії підпадають під ознаки злочину, має бути відповідна жорстка реакція. Як громадська організація ми також глибоко переконані в тому, що не має значення, на кого ці дії направлені – є ця людина цілком здоровою, чи має якість обмеження, її права зобов’язана захистити держава. Звісно, ми повинні стимулювати владу працювати ефективно і вирішувати нагальні питання, це змушує владу реагувати на осуд суспільства, однак громадськість в подібних ситуаціях має діяти в рамках закону і бути конструктивно налаштованою на ефективний результат.»

Ігор ОКУЛЕНКО, голова Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України:

«Такі речі є неприпустимими. Вони є наслідком того, що подібні факти спочатку приховуються, а потім, коли вже набувають суспільного розголосу, стають резонансними і збурюють суспільну свідомість. Громадянське суспільство, яке, щоправда, тільки формується в Україні, виступає своєрідним щепленням від такого сценарію подій. Тільки завдяки небайдужій позиції громадськості і безпосередній активності контролюючих органів такі випадки стають каталізатором змін. Винні, безумовно мають понести максимальне покарання. Однак неприпустимо, щоб під впливом тиску громадськості було проведено одностороннє, тенденційне розслідування, необхідно об’єктивно і неупереджено вивчити ситуацію.»

Лариса МОВЧАН, голова правління ГО Центр розвитку здорової дитини та відповідального батьківства «Лелека»:

«Те, що трапилося, отримало надзвичайний резонанс у суспільстві. Безумовно, покарання має бути справедливим. Від того, по якому шляху піде розвиток справи, залежить довіра людей до влади, оскільки до цієї резонансної події прикута значна увага громадськості. Цілковито підтримую позицію Президента відносно того, що необхідно максимально ретельно розібратися в тому, що сталося і покарати винних.»

Валентина ТКАЧУК, голова Вінницької громадської організації «Територія мам»:

«Мені, як, напевно, і кожній жінці, особливо неприємно чути про випадки такого знущання. Вкотре обурює знову причетність працівників міліції до вчинення таких дій. Чому окремі люди вважають за допустиме таке відношення до інших, хто їм дає такі повноваження? Чому це не перший подібний випадок? Як голова Вінницької обласної громадської організації "Територія мам", я наполягаю на тому, що винні мають бути покарані і це має бути донесено до людей. Адже сьогодні одні, а завтра – інші. А чому ж ні? Якщо на це заплющують очі! Вже набридло кумство, сватство, братсво у чиновницьких рядах. Щиро вірю в те, що вимога Президента про понесення покарання винними буде дотримана і ми більше не будемо заручниками подібних ситуацій».

Раїса ПАНАСЮК, голова правління Вінницької громадської організації «Гармонія»:

«Для мене особисто те, що сталося – це жах. Ми завжди сподіваємося, що міліція захистить громадян, але аж ніяк не інакше. Цей випадок свідчить про те, що потрібно змінювати саму структуру органів внутрішніх справ. В органи мають йти люди не за принципом блату, а з усталеними принципами, моральними цінностями. Громада, безумовно, має реагувати на такі випадки. І винні мають бути покарані. Адже це не просто так сталося, значить допускалися подібні моменти раніше, і в якусь мить люди відчули себе безнаказаними. Агресія не повинна проявлятись в жодному вияві. Це нонсенс, але реалії життя вимагають створити такий механізм, щоб людина була захищена, в тому числі і від правоохоронних органів. Впевнена, що Президент доведе ситуацію до логічного завершення і покарає винних у скоєнні даного злочину.»

Андрій КАДОЧНІКОВ, голова ради Вінницької обласної громадської правозахисної організації «Опора Вінниччини»:

«Випадок зі згвалтуванням жінки у Миколаївській області є безперечно жахливим, проте особливе обурення викликає те, що мова іде про причетність до цього злочину представників правоохоронних органів. На сьогодні рівень довіри населення до представників органів внутрішніх справ і так є вкрай низьким. Випадки перевищення повноважень, а часто і вчинення злочинів співробітниками правоохоронних органів в Україні носять вже системний характер. Безкарність породжує ще більшу жорстокість та свавілля. Цей випадок повинен стати підставою для об’єднання сил правозахисної спільноти, направлених на захист прав громадян від свавілля окремих представників правоохоронних органів. Із проблемою необхідно боротися у правовій площині шляхом звернень як до вищого керівництва держави, МВС, так і шляхом звернень до міжнародних інстанцій. Правоохоронна система потребує реформ, якісної зміни складу її співробітників та підвищення вимог до їх професійності та морального виховання. На сьогодні ми маємо чимало справ у Європейському суді з прав людини проти України, в яких наші громадяни скаржаться на порушення їхніх прав працівниками правоохоронних органів та пенітенціарної служби.»

Михайло КАМЕНЮК, заступник голови Національної спілки письменників України:

«Вітаю всі кроки Президента на нещадне покарання нелюдів (в погонах і без них), які все більше розперізуються. Простим громадянам необхідно забезпечити вільний доступ до керівників держави із заявами, повідомлення про вчинки виродків, які часто мають регіональні важелі влади.»

Пилип ПРУДИУС, президент ГО Вінницька обласна асоціація ендокринологів»:

«В тому, що сталося, винні всі, адже хворе саме суспільство, яке породило і виховало таких нелюдів, а сьогодні прикриває їхні злочинні дії.»

Ольга БЕЗПАЛЬКО, голова Спілки Молодіжних Організацій Вінниччини:

«Ця подія викликала величезний резонанс серед нашої молоді. Адже переважна більшість нашої громадської організації – це дівчата. Закони мають виконуватись в однаковій мірі всіма. Винний повинен нести покарання. Найстрашнішим є те, що порушують закон люди, від яких ми очікуємо захисту.»

Дмитро СЛОБОДЯНЮК, екс-голова Студентського парламенту Вінниччини:

«Основне, щоб це болюче питання не переросло в політичну площину. Оскільки старше покоління працівників внутрішніх справ не пам’ятає подібних випадків, а у тій же Врадіївці за останній час це не перший випадок, то слід проаналізувати і неодмінно внести корективи в підготовку міліцейських кадрів. Позиція Президента щодо термінового розслідування цього резонансного злочину цілком логічна і зрозуміла».



Переглядів: 3822
Поширень: 0