Як би сумно не зітхали представники старшого покоління, згадуючи друковані і перевірені до останньої коми енциклопедії, але на сьогодні для багатьох сучасників веб-ресурс "Вікіпедія" впевнено витісняє друковані версії тих же енциклопедій і довідників. Українська "Вікіпедія" - україномовний розділ веб-ресурсу. І минулого тижня на Вінниччині побував адміністратор української "Вікіпедії" - Віктор Семенюк.

Приїздив він на запрошення відомого краєзнавця й історика, завідуючого Липовецьким районним архівом Олександра Рогового. Нині, Олександр мешкає в Києві, але має коріння у Липовецькому районі.

Конкуренція з російськими колегами

- Я деякий час мешкав на Липовеччині і зараз періодично приїжджаю сюди до родичів, друзів і колег. Тому нерідко пишу матеріали для "Вікіпедії" стосовно Вінниччини. Мене цікавлять теми розвитку вінницького спорту, краєзнавча та історична тематика Поділля, - розпочав Віктор Семенюк.

- Вікторе Вікторовичу, чув, що український розділ "Вікіпедії" нині активно розвивається...

- Правильно. В останні місяці стрімко зростає контент української "Вікіпедії". Хоча цьому процесу заважає те, що, на жаль, багато українців, як і раніше, продовжують відвідувати російську версію сайту. При цьому українська "Вікіпедія" є свого роду унікальною, адже у ній найбільше матеріалів саме стосовно громадян України.

- Чи справді кожна людина може взяти участь у підготовці та правці матеріалів?

- Кожна людина може вільно зареєструватись на нашому сайті і почати редагувати "Вікіпедію". Не треба цього боятися. Ми, навпаки, заохочуємо українців до написання матеріалів для сайту. Можливо, важко зробити перший крок. Але, якщо його зробити, надалі острах зникає. Адже нашими авторами є не лише професійні журналісти, письменники і науковці. До того ж, "Вікіпедія" є первинним джерелом інформації. І немає сенсу розміщувати на ній, наприклад, наукові праці, які є вже вторинним джерелом даних.

Перший автор - з... Японії

- Яким чином адміністрація сайту здійснює контроль за новими матеріалами, унеможливлює появу нецензурної лексики, образливих виразів тощо?

- Нашкодити ресурсу не вийде. Адже кожну правку можна легко відмінити і повернутись до старої версії. Зрозуміло, я та інші адміністратори веб-ресурсу слідкуємо за тим, щоб його контент відповідав сучасним вимогам і елементарним правилам пристойності. З вандалізмом та неавторитетними правками (м\'яко кажучи) боремося рішуче. Також швидко видаляємо рекламні та піар-матеріали.

- Тексти на які теми в основному пишуть і удосконалюють українці?

- Складно сказати. Редагуються тексти практично на всі теми. Люди пишуть про те, в чому розбираються, чим цікавляться. Наприклад, я, хоча і маю економічну освіту, в основному пишу для "Вікіпедії" матеріали щодо краєзнавства, історії, географії та спорту.

- Скільки років українській "Вікіпедії"?

- Перші зафіксовані спроби створення статті в українській "Вікіпедії" датуються 26 січня 2004 року. Перша стаття на українському розділі - "Атом" - створена 30 січня 2004 року користувачем 61.125.212.32 (пізніше зареєстрований як Yuri koval) з Японії. Тобто через півроку святкуватимемо десятирічний ювілей.

Краєзнавчі  експедиції

- На вашому веб-ресурсі багато інформації про Вінниччину?

- Прагнемо збільшувати її кількість. Громадська організація "Вікімедіа Україна" регулярно проводить різноманітні заходи, спрямовані на збільшення інформації про регіони нашої країни. Для цього, наприклад, проводимо краєзнавчі експедиції, розвідки. На Вінниччині, зокрема, ми вже побували в таких поїздках на Липовеччині та Літинщині. Також хочу повідомити подолян, що 22 липня стартував місяць Вінниччини в українській "Вікіпедії". Тому запрошую всіх земляків особливо зараз долучатися до редагування статей - у першу чергу про рідний край. До речі, такі тижні проводяться й для інших регіонів.



Переглядів: 4134
Поширень: 0