За січень-червень поточного року у повному обсязі забезпечено виплату відпускних педагогічним працівникам з матеріальною допомогою на оздоровлення, фінансування видатків на заробітну плату, енергоносії, харчування, медикаменти та інші захищені статті бюджетної сфери.

Доходи та видатки бюджету Вінниці у першому півріччі зросли, а сам бюджет зберіг свою соціальну спрямованість. Про це повідомила директор департаменту фінансів Наталія Луценко, звітуючи про виконання головного кошторису міста під час засідання виконкому 1 серпня.

За її словами, за звітний період до бюджету мобілізовано майже 647 мільйонів гривень, що на 7,2 відсотка більше, ніж минулого року. При цьому позитивну динаміку мають надходження як до загального (+6,5%), так і до спеціального (+11,7%) фондів. Вони склали, відповідно, 554,3 та 92,5 мільйони гривень.

Основними бюджетоутворюючими податками залишаються податок на доходи фізичних осіб та плата за землю. Так, ПДФО надійшов у сумі 150,4 мільйони гривень, що на 6,2 % більше проти відповідного періоду минулого року. Що стосується плати за землю, то за рахунок цього податку до бюджету Вінниці надійшло 41,3 мільйони гривень, тобто на 8,4 % більше проти минулого року.

Важливим доходним джерелом залишається податок на прибуток підприємств. Від нього надійшло 4,1 мільйони гривень. Ця сума у 7 разів перевищує надходження 2012 року. Також позитивна тенденція спостерігається і з надходженнями по збору за

провадження деяких видів підприємницької діяльності, обсяг якого зріс майже на 25 % і склав 3,7 млн. грн. На це вплинуло збільшення кількості платників (з 766 до 833) та розміру мінімальної заробітної платні, пояснюють у департаменті фінансів.

У півтора рази у порівнянні з минулим роком зросли і надходження за розміщення тимчасово вільних коштів міського бюджету. «Вони склали 402,8 тисяч гривень. Показник міг бути кращим, якби органи Державного казначейства ритмічно проводили перерахування вільних коштів бюджету на депозитні рахунки», - каже Наталія Луценко.

Паралельно із надходженнями зросли і видатки міського бюджету. Вони склали 688 мільйонів гривень і зросли у порівнянні з минулим роком на 3,5 %.

«Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість. Основними споживачами бюджетних коштів є такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я. На їх утримання направлено 507,2 мільйони гривень, тобто 80 % всіх видатків. Зокрема, протягом звітного періоду в повному обсязі забезпечено виплату відпускних педагогічним працівникам з матеріальною допомогою на оздоровлення в загальній сумі 43,5 млн. грн., фінансування видатків на заробітну плату, енергоносії, харчування, медикаменти та інші захищені статті бюджетної сфери. Заборгованість по захищених статтях протягом І півріччя та станом на 1 липня відсутня», - підкреслила Наталія Луценко.

У той же час утримання житлово-комунального господарства направлено 30,9 млн. грн., що на 7,8 відсотків більше порівняно з минулим роком.

«Для забезпечення стабільної роботи підприємств транспорту з бюджету направлено 27,4 млн. грн. Порівняно з минулим роком сума фінансування зросла на 16,7 відсотка, з них – 16,2 млн. грн. направлено на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок субвенції з державного бюджету. Крім того, з бюджету повністю оплачено за місцеві пільги, тобто пільговий проїзд учнів, студентів та батьків з багатодітних сімей в сумі 2,8 млн. грн.», - каже Наталія Луценко.

«Хочу подякувати у першу чергу департаменту фінансів, а також керівникам усіх департаментів, які беруть участь у виконанні планових показників дохідної та видаткової частин бюджету. Я впевнений, що навіть у такий непростий період ми забезпечили виконання планових показників і по загальному, і по спеціальному фонду. Відповідно це і зарплата, і питання, які торкаються покращення життя у нашому місті. Тому я налаштовую усіх на організовану та плідну роботу у другому півріччі і впевнений, що у нас будуть і відповідні якісні показники», - зазначив перший заступник міського голови Вінниці Володимир Кістіон.



Переглядів: 2650
Поширень: 0