Школи і дитячі садки на Вінниччині повністю готові приймати учнів. Про це сьогодні, 30 серпня, розповів Ігор Івасюк, директор департаменту освіти Вінницької облдержадміністрації.

- На підготовку до нового навчального року використано 142 мільйони гривень. Кошти ці у першу чергу були витрачені на проведення капітальних ремонтів, облаштування внутрішніх санвузлів у загальноосвітніх навчальних закладах, забезпечення холодною і гарячою води. Більше 18 млн. грн. використано на встановлення енергозберігаючих вікон. 65 шкіл отримали нове котельне обладнання, в більшості випадків - це альтернативні котли. Окрім цього проведені ремонти харчоблоків, закуплений новий посуд, на що спрямовано близько 1,5 млн. грн. Тобто спектр робіт, які виконувались, - надзвичайно широкий. Завдяки державно-приватному партнерству, яке було запроваджене у нашій області, як ініціатива голови облдержадміністрації, отримали результат - на кожну бюджетну гривню залучено три позабюджетних гривні. За часи незалежності жодного року таких великих інвестицій у зміцненні матеріально-технічної бази області не відбувалося.

Також Ігор Івасюк запевнив, що без підручників школярі не залишаться. Разом з тим, чиновник зізнався, що нові державні стандарти у початковій та базовій освіті, які вимагали повну заміну підручників, все ж спричинили певні побоювання щодо нестачі підручників. Однак Міносвіти забезпечило область необхідними шкільними посібниками аж на 120%, і зробило це завчасно.

- Таким чином, другокласники і п\'ятикласники мають можливість навчатись за новими підручниками, - каже Ігор Івасюк.

Із нових предметів, які викладатимуть у школах, стала інформатика. Її ази вивчатимуть учні уже з другого класу. З п’ятого класу вивчатиметься друга іноземна мова, а також вже, власне, інформатика.

- Минулого року ми розпочали впровадження нових стандартів у початковій школі із введення іноземної мови, як обов\'язкового предмету з першого класу, - каже Ігор Івасюк. - Цей рік - вже другий рік, коли триває таке вивчення.

На Вінниччині до першого класу цього року підуть близько 15 тисяч 800 учнів. І хоча першачків цього року на 600 більше, ніж минулого, загальна кількість школярів в області скорочується.

- На жаль, ми випускаємо 9-класників і 11-класників більше, ніж приходять у перший клас. Цього року цей негативний баланс поки що зберігається. Тому ми матимемо скорочення кількості дітей, що навчаються у загальноосвітніх школах області, - каже Ігор Івасюк. - У минулому році таке скорочення складало 3,8 тисячі учнів. Приємно, що у всіх районах влада переймалася питаннями завантаження будівель шкіл і садочків, відкрилося декілька десятків НВК, що дає можливість використовувати школу і як садочок, і як загальноосвітній навчальний заклад.
 



Переглядів: 3192
Поширень: 0