У Вінниці і п’яти районах Вінницької області діятиме програма із впровадження інклюзивної освіти “Обласна просвітницька програма “Особлива дитина”. Вона спрямована на інтеграцію дітей з обмеженими фізичними можливостями чи потребами у соціум. Ініціатором її впровадження є Вінницька міська громадська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток”. Для реалізації програми організація отримала співфінансування від Вінницької обласної ради.

На Вінниччині запрацює програма освіти для дітей  з обмеженими фізичними можливостями

Програма “Особлива дитина” охопить такі п’ять районів Вінницької області: Бершадський, Калинівський, Козятинський, Липовецький, Літинський.

Заступник директора Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Промінь”, голова правління Громадської організації “Паросток” Ірина Саранча розповідає, що кожна дитина має право на освіту і навчатись у освітньому закладі.

- Ми лише допоможемо, створимо умови, платформу, для співпраці навчальних закладів із громадськими організаціями і центрами, - розповідає вона. - Щоб у результаті діти-інваліди могли всебічно розвиватись, ставали соціально-активними, навчались і інтегрувались у суспільство. Ця програма дає змогу педагогам навчитись працювати із особливими дітьми.

Програму підтримують Департамент освіти і науки облдержадміністарації, Вінницький обласний центр практичної психології і соціальної роботи, Вінницькою обласною ПМПК, Вінницьким центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Промінь” і Вінницьким соціально-економічний інтитут Університету “Україна”.

Останній — чи не єдиний вищий навчальний заклад Вінниці, у якому близько 20% дітей, що навчаються, - діти з особливими потребами.

- Коли разом із усіма навчаються діти з особливими потребами, то діти стають добрішими, - говорить директор Вінницького соціально-економічного інтитуту Університету “Україна” Ганна Давиденко. - Студенти стають людяніші. Інвалідність, це не є проблема, це є особливість.

У період дії програми, а це шість місяців, буде створено веб-портал. На ньому розміститься інформація про заклади освіти і розвитку для людей з особливисми потребами, буде створено online консультації окремих спеціалістів. У рамках реалізації програми також відбудеться моніторинг дітей з особливими потребами: розповсюдження методматеріалів і виготовлення щоденника із реальними історіями особливих дітей; практикуми для працівників дитячих навчальних закладів; семінар для завідувачів навчальних закладів і “Другий Обласний форум батьків”.

Наразі на Вінниччині зареєстровано більше шести тисяч дітей-інвалідів, які потребують навчання і особливих умов, щоб жити повноцінно.



Переглядів: 4892
Поширень: 0