З 7 по 18 жовтня в обласному центрі Державтоінспекція проводить профілактичні заходи під назвою «Пішохід». За головну мету правоохоронці ставлять привчити пішоходів до дотримання правил безпечного переходу проїзної частини дороги тільки у відведених місцях та звернути їх увагу на зменшення світлового дня. Темних кольорів одяг у темну пору доби робить пішоходів непомітними, що підвищує їх небезпеку на дорозі. Тому Державтоінспекція закликає пішоходів носити світлоповертаючі елементи, або одяг світлих кольорів.

У Вінниці пішоходів закликають до порядку

Порушення правил переходу проїзної частини дороги набуло масового характеру, що призводить до великої кількості автопригод і, щонайгірше, травмуванню та загибелі людей. Тільки за дев’ять місяців на автошляхах Вінницької області відбулося 118 дорожньо-транспортних пригод за участі пішоходів, що на 5,4 відсотків більше, ніж минулого року. Під час ДТП 25 людей загинули і 102 отримали травми різного ступеня важкості. Хоча кількість фатальних наслідків у порівнянні з минулим роком зменшилась на 21,9%, проте кількість травмованих пішоходів зросла на 12,1 відсоток. Кожна третя автопригода сталась за вини самих пішоходів, внаслідок чого 10 людей загинули і ще 30 зазнали каліцтв. З числа травмованих у ДТП пішоходів – 23 дітей, одна з яких загинула. У кожному четвертому випадку до автопригод діти потрапляли з власної вини.

- Основними причинами автопригод, - розповідає начальник служби профілактичної роботи УДАІ УМВС у Вінницькій області підполковник міліції Володимир Мотичко, - є неочікуваний вихід на проїзну частину дороги, перехід у невстановленому місці, невиконання сигналів регулювання та перехід проїзної частини в стані алкогольного сп’яніння. З настанням осені і зі зменшенням світлового дня кількість автопригод з пішоходами збільшується. У темну пору доби темних кольорів одяг зливається з кольором асфальту, що робить пішохода непомітним. Щоб запобігти нещасним випадкам потрібно дотримуватися правил безпечної поведінки на вулицях та заміських дорогах у темну пору доби, при цьому використовувати світлоповертаючі елементи на одязі.

У Вінниці пішоходів закликають до порядку

Під час рейду співробітники ДАІ розповсюджували серед порушників - пішоходів листівки та закликали їх дотримуватися правил безпечного переходу проїзної частини дороги.

- Відпрацювання міста проводиться у найбільш насичених людьми місцях: на залізничному вокзалі, біля центрального ринку і «Урожай», на перехресті вулиць Келецька – Юності, - розповідає начальник відділення ДАІ міста Вінниці підполковник міліції Анатолій Присяжнюк. – Через гучномовець до учасників дорожнього руху також доводиться стан аварійності та його причини.

Для проведення дієвих заходів Державтоінспекцією визначені усі небезпечні місця, дні та години найвищого ризику для пішоходів. Зібрана та опрацьована інформація допомагає оперативно використовувати патрульні екіпажі у необхідних місцях, що сприяє підвищенню безпеки дорожнього руху.

- Такий спосіб профілактики дещо лояльний, - переконаний Володимир Мотичко. – Проте сподіваємось, що наші звернення дійдуть до уваги пішоходів. І дорогу вони переходитимуть тільки у визначених, добре оглядових і освітлених місцях, під прямим кутом та в одязі зі світлоповертаючими елементми, або світлих кольорів.



Переглядів: 3164
Поширень: 0