Молодші школярі вчаться користуватися комп’ютером, набирати літери та цифри, створювати повідомлення. Другокласники вивчають новий предмет одну годину на тиждень.

Цей навчальний рік став першим, коли учні з другого класу почали вивчати курс «Сходинки до інформатики». Він розрахований на дітей 2-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Також програмою передбачено, що діти, які сьогодні навчаються у третьому і четвертому класах, розпочнуть опановувати інформатику вже з 5-го класу.

«Сходинки до інформатики» - це підготовчий курс, який передує більш широкому і глибокому вивченню інформатики в середній школі. На його уроках вчителі в доступній формі пояснюють учням основні питання науки інформатики та інформаційних технологій.

Спочатку дітей знайомлять з складовими комп’ютера: системним блоком, клавіатурою, мишею, монітором, принтером. Їх вчать вводити літери, цифри і розділові знаки з клавіатури, користуватися мишею. Для цього використовуються програми-тренажери та розвиваючі програми. Школярі отримують навички знаходити та використовувати інформацію, створювати та поширювати повідомлення, зокрема, формувати графічні зображення, текстові документи, шукати інформацію в мережі Інтернет тощо.

«У Вінниці «Сходинки до інформатики» викладає 109 учителів, з них 84 вчителя початкових класів, які пройшли відповідне навчання на базі Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників та 25 учителів інформатики. Курс вивчають 3586 учнів 2-х класів», – розповів начальник відділу загальної середньої освіти, дистанційної освіти та впровадження ІКТ департаменту освіти Юрій Єрмаков.

У 2012-2013 навчальному році працювала міська інформаційна школа «Працюємо за новим Державним стандартом», у рамках якої було створено міжпредметну асоціацію вчителів інформатики та вчителів початкових класів міста. З листопада 2012 року по травень 2013 року відбувалися кущові навчання на базі шести загальноосвітніх навчальних закладів міста 120-ти вчителів 1-х класів основам викладання курсу «Сходинки до інформатики». По завершенню навчання вони отримали сертифікати із визначенням рівня володіння ІКТ.

Інформатику діти вивчають по підгрупах, щоб кожен учень був забезпечений індивідуальним робочим місцем та комп’ютером. Відповідно до санітарно-гігієнічних норм, час роботи учнів за комп’ютером на одному уроці не повинен перевищувати 15 хв. Весь інший час уроку учні працюють без комп’ютера, знайомляться із загальними теоретичними положеннями курсу «Сходинки до інформатики», повторюють і закріплюють вивчений матеріал, виконують вправи на розвиток уваги, алгоритмічного, логічного та критичного мислення, творчих здібностей тощо.



Переглядів: 3358
Поширень: 0