У відповідності до Плану основних заходів з поліпшення водопостачання населення міста Вінниці на 2012-2016 роки, за останні два роки проводилась робота по заміні аварійних ділянок централізованого водогону, очищенню дна річки Південний Буг, вдосконаленню технічного напрямку роботи КП «Вінницяоблводоканал», очищенню, хлоруванню та ремонту криниць громадського користування. Певні результати цієї роботи вже є. Зокрема – поліпшилась якість води у водогонах об’єктів дошкільного виховання та загальноосвітніх закладів.

95,5% населення Вінниці має можливість використовувати воду з централізованої мережі. Питаннями очистки, підготовки та подачі води мешканцям займається КП «Вінницяоблводоканал». Головний державний санітарний лікар міста Вінниці Олександр Сорочан на сьогоднішньому засіданні виконкому міської ради, звітуючи по виконанню Плану основних заходів з поліпшення водопостачання населення за останні два роки, зазначив, що безумовним позитивом є те, що підприємство нині має можливість своєчасно проводити ремонтні роботи та вдосконалювати водопідготовку без суттєвого впливу на якість водопостачання.

Олександр Сорочан розповів, що упродовж 2012-2013 років «Вінницяводоканалом» проведено заміну 6,6 кілометрів особливо ненадійних дільниць мереж водогону. На підприємстві постійно триває пошук нових альтернативних реагентів для очистки води і нових технологій. Нині там йде робота по підготовці чергової атестації хімікобактеріологічної лабораторії, яка запланована на березень наступного року. Ця атестація дозволить проводити більш ґрунтовні дослідження води.

За звітний період у лабораторії «Вінницяоблводоканалу» за фізико-хімічними показниками було досліджено біля 18 тисяч проб води з мережі водопостачання. Якість всіх проб відповідала вимогам державних санітарних правил і норм. За бактеріологічними показниками лише в 19 випадках (2,6 %) у воді з водопровідних колонок були зафіксовані відхилення.

Продовжувалися роботи по передачі відомчих мереж на обслуговування КП «Вінницяоблводоканал». В минулому році на баланс підприємства передано 5 км мереж водогону та 9,8 км каналізаційних мереж. З початку 2013 року – 2 км мереж водогону і 7,6 км - каналізації. Ліквідація поривів на мережах здійснюється своєчасно і у відповідні терміни. Фахівці органів державної санепідемслужби міста постійно проводять контроль за якістю питної води, яку споживає населення. Вони констатують, що за цей час завдяки покращенню обслуговування як зовнішніх, так і внутрішніх мереж, якість води у водогонах об’єктів дошкільного виховання та загальноосвітніх закладів поліпшилася – відхилення складає 0,9 %.

Для покращення якості надання послуг населенню проводяться комплексні роботи з криницями. Торік у місті очистили та хлорували 113 криниць громадського користування, капітально відремонтували 12 і провели поточний ремонт ще 49 криниць. Цьогоріч проведено капітальний ремонт 8 колодязів, поточний – 24, очищено та продезінфіковано 2 колодязі. Також протягом останніх двох років продовжилися роботи по обстеженню індивідуальних криниць на територіях приватних домоволодінь, де проживають діти до 3 років. Санепідеміологи постійно спілкуються з мешканцями приватного сектору щодо основних санітарних вимог обладнання та експлуатації таких криниць.

Як зазначив Олександр Сорочан, зв\'язку між ростом інфекційної захворюваності в місті та якістю питної води за останні роки не відмічалося.

Довідка:

Для водопостачання вінничан використовуються річка Південний Буг, 630 криниць громадського та колективного користування та 8 артезіанських свердловин, які прирівняні до джерел централізованого водопостачання. Шість свердловин розміщено на територіях підприємств харчової промисловості та по одній – на територіях музею-садиби М.І.Пирогова та санаторію ім. М. Коцюбинського.



Переглядів: 3143
Поширень: 0